Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Варшава в неделя,

...
Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Варшава в неделя,
Коментари Харесай

Протести в Полша. Тръгва ли страната към автокрация


Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Варшава в неделя, с цел да изразят гнева си против националистическото държавно управление, което съгласно тях е разрушило демократичните правила и е основало страхове, че нацията потегля по пътя на автокрацията, написа евронюз.

Според кмета на Варшава Рафал Тшасковски, който принадлежи към опозиционната партия, управлявала шествието, към 500 000 души са взели участие в митинга в неделя. 
-->
Местните медии, въпреки това, пресметнаха, че в кулминационната точка на марша е имало минимум 300 000 души.

Големи тълпи също се събраха в Краков и други градове в нацията от 38 милиона души, показвайки отчаяние от държавно управление, което критиците упрекват в нарушение на конституцията и подкопаване на главните права в Полша, страна, от дълго време приветствана като модел на мирна и демократична смяна.

Бившият президент Лех Валенса, водачът на придвижването " Солидарност ", което изигра историческа роля за свалянето на комунизма в Полша, марширува дружно с водача на опозиционната партия " Гражданска платформа ", някогашния полски министър председател Доналд Туск.

Тълпата мина от кабинета на министър-председателя Матеуш Моравецки и около седалището на президента Анджей Дуда, завършвайки в историческия кралски палат, където Туск приветства голямата изборна интензивност и даде обещание да се бори за продобиване на избори през есента и да анулира това, което той разказа като дълбока щета и разделяне, нанесено на нацията.

„ Отиваме на тези избори, с цел да спечелим и да изправим човешките неточности. Обещавам ви победа, обезщетение за човешките неточности и помиряване сред поляците “, сподели Туск пред тълпата.

Говорителят на държавното управление Пьотр Мюлер упрекна Туск и Валенса в „ опит за събаряне на държавното управление “.

Поддръжниците на марша предизвестиха, че изборите може да са последният късмет на нацията да спре ерозията на демокрацията под ръководещата партия " Право и правдивост ", на фона на възходящите страхове, че есенните избори може да не са почтени.

На власт от 2015 година " Право и правдивост " откриха известна формула, комбинирайки по-високи обществени разноски със обществено консервативни политики и поддръжка за църквата в най-вече католическата нация.

Критиците обаче от години предизвестяват, че партията обръща доста от достиженията, реализирани след излизането на Полша от комунистическото ръководство през 1989 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР