Стотици българи, които не са между живите, се оказаха сред

...
Стотици българи, които не са между живите, се оказаха сред
Коментари Харесай

Стотици „мъртви души” подкрепиха коалиции за участие в изборите

Стотици българи, които не са сред живите, се оказаха измежду жителите, които са подкрепили с подписите си две обединения за изборите. Става въпрос за новосъздадената коалиция „ Ляв съюз за чиста и свята република ”, прочула се с присъединяване на някогашния министър председател Жан Виденов, и обединението „ Движение Заедно за смяна ”.

За скандалния факт стана известно, когато в Централната изборна комисия (ЦИК) се обсъждаше регистрацията на партиите и обединенията за предварителните парламентарни избори на 11 юли. Комисарите нямаха какво да създадат, защото Изборният кодекс на процедура не се занимава с този съответен проблем.

Според закона, с изключение на всички други документи, политическите обединения би трябвало да показват лист с 2500 подписа на жители, които поддържат регистрацията им за изборите. Валидността на подписите се ревизира в районното министерство. ЦИК може да откаже да допусне партиите и обединенията за изборите, единствено в случай че броя на подписите падне под минималния предел.

Не подобен е казусът със упоменатите нагоре обединения. Заявката за регистрация на „ Ляв съюз за чиста и свята република ” беше утвърдена от ЦИК, защото дава отговор на условията на кодекса - подкрепена е от 4873 подписа на гласоподаватели. При гласуването членът на комисията Цветозар Томов отхвърли да поддържа решението. И уточни, че инспекцията на подписката е посочила, че вътре участват 124 умряли лица.

Същото се повтори и при разглеждането на заявката на „ Движение Заедно за смяна ”. Този случай е още по-драстичен – 305 „ мъртви души ” са били открити в листата, както и други 1600 невалидни подписа. „ Това е скандално доста и съгласно мен приказва за нечистоплътност при метода, по който тази коалиция е събирала изискуемите от закона подписи ”, разяснява Цветозар Томов. Общо обаче обединението разполага с 4888 подписа и даже като се приспаднат неточните записи остават задоволително за регистрацията.

Мнението на Томов сподели и шефът на ЦИК Камелия Нейкова. „ За страдание, в Изборния кодекс няма правно съображение с сходна догадка – ЦИК да има опция да откаже регистрация за присъединяване в изборите, тъй че моралната страна на въпроса оставяме на партиите и обединенията, които ще вземат участие в предизборното съревнование ”, съобщи тя.

Цветозар Томов уточни пред " Сега ", че и при други обединения има доста умряли, само че двата горни случая са най-фрапиращите. Решението на казуса остава в ръцете на законодателите в идващия парламент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР