Стотина души се събраха на поредната демонстрация в защита на

...
Стотина души се събраха на поредната демонстрация в защита на
Коментари Харесай

Протестът за Пирин отново поиска оставката на Нено Димов

Стотина души се събраха на следващата проява в отбрана на Пирин, този път на обяд, пред Министерството на околната среда до момента в който вътре се организира закрита среща за климата от европредседателството.

" Нено слез " беше едно от главните викания. Протестиращите още веднъж настояха министърът да каже кой е действителният притежател на ски зона " Банско " и " Витоша ски ". Наскоро в телевизионно изявление Димов разгласи, че е изискал тази информация.

" И изпълнителната власт работи за Цеко (Минев – бел. ред.) с решението си за Пирин, и Народното събрание обслужи през днешния ден " Витоша ски ", а те са на един човек, в действителност цялата страна работи за Цеко, " сподели на микрофон един от уредниците Катерина Раковска от WWF.
 Протестът за Пирин още веднъж изиска оставката на Нено Димов
© Юлия Лазарова

Някои участници в митинга са довели със себе си дребни деца и даже бебета.

" Колко километра нови писти вървят комплект с втория въжен превоз ", е изписано на голям транспарант. Протестът е огласян от възрожденски и други песни, измежду които " Нямам нерви " на Милена.

Около входа на ведомството има към 30 чиновници на полицията.
 Протестът за Пирин още веднъж изиска оставката на Нено Димов
© Юлия Лазарова

" Оставка " и " Пирин не е баница, ваш`та мамица " и " Нено, вън! ", са най-честите викания.

В останалите градове митингът ще се организира след края на работния ден.

" Протестът ни е за Национален парк " Пирин ", само че и против корупцията на всички равнища, против наглостта на олигархията, която си прави каквото изиска, против подвластни политици, които не желаят да съблюдават законите ", декларират уредниците от коалиция " За да остане природа в България " на страницата на събитието във фейсбук.

Те припомнят, че гражданското им непокорство е и митинг против беззаконието, тъй като " Пирин и неговото избавяне са знак на всичко това. Протестираме и против следващия опит да съсипят и Витоша, и всички други планини посредством лобистки промени в Закона за горите. Промени, които спряхме през юни 2012-а и които внасят в Народно събрание още веднъж ".

След оспорването решение на кабинета, взето сред коледните и новогодишните празници, в този момент ръководещите придвижват законодателство за нови сечи и за строителство в горите, както и за застрояване на земеделските земи в планинските региони и по Черноморието, акцентират уредниците.

Затова настояванията на протестиращите са към този момент шест.

Протестиращите не престават да упорстват за отменяне на решението на кабинета от 28.12.2017, даващо опция за строителство в 48% от Национален парк " Пирин " ; за оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение, както и за оповестяване на действителния притежател на концесионера " Юлен " АД и одит на концесията от интернационален инспектор и с присъединяване на гражданското общество.

Новите претенции на гражданския митинг са за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, поради пробутване на държавна политика против гражданското общество и природата и обществените апели за принуждение и дискриминация; за охвърляне на импортираните " лобистки ремонти " в Закона за горите (идентични с тези от 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите; отменяне на измененията в Закона за запазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и следствие на заменките по Черноморието.

Запитван неведнъж от края на предходната година до в този момент по какъв начин ще отговори на протестиращите жители, отрасловият министър Нено Димов постоянно повтаря, че доста се радва на митингите като израз на демократичното време, в което живеем, само че в това време няма желание да се съобрази с настояванията им, нито да води разговор с тях.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР