Стопкадър: Нова ТвДиректорът на Басейнова дирекция Черноморски регион“ инж. Явор

...
Стопкадър: Нова ТвДиректорът на Басейнова дирекция Черноморски регион“ инж. Явор
Коментари Харесай

Експерт след взрива в „Нова Каховка“: Няма данни за замърсяване на нашето море

Стопкадър: Нова Тв

Директорът на Басейнова дирекция „ Черноморски район “ инж. Явор Димитров разгласи, че към днешна дата няма данни за замърсяване на нашето море след гърмежа в язовир „ Нова Каховка “ в Украйна.

„ От юни предходната година Басейнова дирекция разпореди изпълняването на мониторинг на черноморски води в три пункта пред българския бряг, и изследваните индикатори на тежки метали, нефтени артикули и радионуклези досега не демонстрират превишения над нормите “, съобщи инж. Димитров за Нова Тв.

„ Чета, че румънските учени до десетина дни чакат при тях да има проблем. Очакват, когато нечистата вода стигне устието на Дунав, седиментни и хранителни субстанции да бъдат отнесени на юг и да доближат при започване на юли нашите плажове. Добавяме и упования за разцвет на водата, това е голям напредък на водорасли “, попита Виктор Никоалев.

„ В тази връзка сме възнамерявали спомагателни пунктове по Българското Черноморие, в региона на Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като сме присъединили и спомагателни индикатори за проучване. Това са пестициди и полихлорирани бифинили, с цел да можем да наблюдаваме вероятно замърсяване в българската черноморска акватория и разреждането на вероятно замърсяване в черноморските води. Затова сме подхванали дейностите по непрестанен мониторинг над качеството на морската вода, в това число правим и с останалите способени институции сателитно наблюдаване на вероятно разпространение на замърсяване “, добави инж. Димитров.

„ Нашата задача е да следим за вероятно замърсяване и в случай че установим превишаване на нормите, ще уведомим способените органи и обществеността. Каква може да е заплахата, биха споделили здравните управляващи, ние бихме предизвестили и уведомили, в случай че някои от индикаторите бележат покачване на нормите “, съобщи още инж. Явор Димитров.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР