Столицата на Исландия Рейкявик оглави класация за най-зелен град за

...
Столицата на Исландия Рейкявик оглави класация за най-зелен град за
Коментари Харесай

Столицата на Исландия оглави класация за най-зелен град

Столицата на Исландия Рейкявик оглави ранглиста за най-зелен град за пътуващите, с най-вече зелени пространства на глава от популацията. Проучването на холандска туристическа организация TravelBird, представена от организация " Ройтерс " включва общо 50 града.

Индексът проучва картографските данни от 50 известни туристически дестинации, като прави оценка типовете и броя на зелените площи: паркове, голф стадиони, ливади, лозя и ферми. Според проучването крайбрежният Рейкявик, където живеят 120 000 души, има 410 квадратни метра зеленина на глава от популацията, а в допълнение са огромните национални паркове.

Окланд в Нова Зеландия е класиран на второ място, а след него са словашката столица Братислава и шведският Гьотеборг. Сидни (Австралия) заема пето място в показателя за зелени градове. Токио остава в другия завършек на класацията като минимум зеления град, следван от Истанбул (Турция), Атина (Гърция), Лион (Франция) и Сантяго (Чили), всички те с по-малко от 8 квадратни метра зеленина на гражданин.

Единбург е най-зеленият град във Англия, а Вашингтон и Лос Анджелис са на върха на класацията за Съединени американски щати.

Много известни градски дестинации по света вършат обилни стъпки за опазването и разширението на зелените си площи, както и за основаването на нови такива.

В същото време Организация на обединените нации пресмята, че до 2050 година повече от две трети от света ще живеят в градските региони, и прикани за коренно преосмисляне на градското обмисляне. Зелените зони охлаждат градската среда, подтикват хората да се движат и да спортуват, оказват помощ за понижаване на напрежението и умората, спомагат и обществените връзки и контакти и могат да подобрят психическото положение, установи Световната здравна организация.

Изпълнителният шеф на организацията Фиона Вандерброек, която прави класирането, споделя за Thomson Reuters Foundation, че концепцията на TravelBird е да въодушевяват туристите да виждат градския туризъм по друг метод, като ги приканват да се насладят и на природата в градовете, като в същото време с това се любуват на културата и живота му.

Редица градовете през последните години подхващат стъпки за по-добри градски условия, като лимитират или не разрешават дизеловите коли, обособяват зелени зони, свободни от коли, подтикват потреблението на рейсове с нулеви излъчвания, постановат по-строги ограничавания против замърсяването на въздуха. Един от главните тласъци е реализиране на задачите на Парижкото съглашение за климата от 2015 година за ограничение на излъчванията на парникови газове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР