Столичното 19-то училище се нуждае от средства, за да запази

...
Столичното 19-то училище се нуждае от средства, за да запази
Коментари Харесай

Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик

Столичното 19-то учебно заведение се нуждае от средства, с цел да резервира един от отличниците си.10-годишният Явор Коцев страда от спинална мускулна недоразвитост и посещава учебното заведение с помощта на родителите си, които го носят на ръце до класната стая. Съучениците на Явор провеждат поредна благотворителна самодейност, с цел да създадат учебното заведение налично за момчето.


Когато за първи път ви разказахме за Явор, той беше първокласник и предстоящ програмист.

Явор Коцев: Не знам тогава какво съм си мислил, само че несъмнено знам, че би трябвало супер доста математика, с цел да станеш програмист. Сега желая или историк, или преводач, или сценарист, или публицист.

И в случай че проектите на Явор се трансформират, тези на майка му не - четвърта година всеки ден тя го носи на ръце, с цел да учи с приятелите си. Болестта визира мускулите, само че не и оценките му. Явор е измежду отличниците на 4 Г клас и в този момент се готви за външното оценяване.

Явор Коцев: Чувствам се като съвсем един същински огромен мъж... Предстоят ни доста значими изпити за 5-ти клас, което в действителност е доста значимо.

Българска национална телевизия: В 5-ти клас ли се става същински огромен мъж?

Явор Коцев: Ами, да! Нали започвам нов тип учебно заведение все едно.

Догодина всеки час е в друг кабинет и на друг етаж. Затова още преди Коледа съучениците му организирали благотворителен базар и за три дни събрали 9 хиляди лв. за сензорна количка. Представят си я по този начин.

Лия-Лора Тихова: Това е цялата количка, тука са бутоните за топло и студено... А това е ракетата, която може просто да го изстреля докъдето изиска.

Нина Ангелова, библиотекар на 19 СУ " Елин Пелин ": Осигурихме средствата за количката, имаме рампа в задната част на двора. Но учебното заведение, постройката се нуждае от асансьор, по този начин наречената налична архитектурна среда, каквато би трябвало да има във всяко едно българско учебно заведение, във всяка една социална постройка.

С концерта за 86-тата годишнина на учебното заведение учениците желаят да съберат пари за външен асансьор.

Рая Василева: И е доста хубаво, че това става поради Явчо, с цел да може и той да се движи с нас по коридорите и да играе.

Александра Станева: Много мои другари си купиха билети, няма да дойдат, само че си купиха, с цел да дарят пари.

Александър Грънчаров: Баща ми купи 15 билета, с цел да дадем повече пари, да помогнем с нещо.

Концертът е в сряда във Военната академия в София.

Средства се набират и по банков път:

Уникредит Булбанк, IBAN BG72 UNCR 7000 1521 6572 71, Училищно настоятелство, за идеята “Всеки заслужава да се движи ”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР