Столичният общински съвет (СОС) одобри с голямо мнозинство предложение на

...
Столичният общински съвет (СОС) одобри с голямо мнозинство предложение на
Коментари Харесай

София тегли заем от 195 млн. евро за разширяването на метрото

Столичният общински съвет (СОС) утвърди с огромно болшинство предложение на заместник-кметовете по финансите и по публичното строителство – Дончо Барбалов и инж. Ангел Джоргов, Столична община да изтегли заем от Европейската капиталова банка в размер на 195 млн. евро (около 380 млн. лева.). Парите ще бъдат употребявани при строителството на двете разширения на третия диаметър на софийското метро. Работите в едната посока към този момент започнаха с три станции в посока през " Хаджи Димитър " до ж.к. " Левски ". За старта на тези действия СОС към този момент утвърди отпущането на 12,8 млн. лева от бюджета на общината. Второто направление- от Военна академия през ж.к. „ Гео Милев “ и „ Слатина “ до зала " Армеец " и бул. " Цариградско шосе “, се чака да бъде намерено през втората половина на 2022 година

Срокът на заема ще е 25 години, като през първите 7 година той ще е с гратисен интервал. Индикативната рента по него ще е 0,99 на 100 за целия период.

Общата стойност за създаване на двата упоменати сектора е 769 млн. лева ,  от които Столична община би трябвало да обезпечи 409 млн. лева Остатъкът от 360 млн. лева беше заложен за финансиране от Плана за възобновяване и резистентност на България. При последната му редакция държавното управление заложи понижаване на финансирането за метро в размер до 217 млн. лв.. Останалата сума ще бъде обезпечена от държавния бюджет.  

Докладът за тегленето на заема бе подсилен от ръководещото болшинство в СОС– обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “, както и от групата на Българска социалистическа партия. С „ въздържал се “ гласоподаваха само представителите на „ Демократична България “. Общинският консултант от групата Симеон Ставрев прикани ръководещите в София да премислят решението последните две станции от втория стадий на разширението да се намират при „ София Техпарк “ и на бул. „ Цариградско шосе “ от страната на Окръжна болница. „ При представянето на сектора от шест станции сред Военна академия и бул. „ Цариградско шосе “ стана ясно, че главно от него ще се употребяват към 40 000 поданици на ж.к. „ Гео Милев “ и „ Слатина “. Сериозното натоварване на линията ще бъде концентрирано в първите 4 станции, които са безспорни. Последните 2 станции обаче ще бъдат с доста едва натоварване, което слага въпроса дали не е нужно тяхното преосмисляне. Например огромна част от ж.к „ Люлин “ не се обслужва от метро. Там от дълго време са планувани за създаване 2 станции, които доста биха подобрили обслужването на ж.к. „ Люлин “ 1 до „ Люлин “ 5. От другата страна на София сега в ж.к. „ Кръстова вада “ всичко се застроява със страшна скорост. Там също беше планувана още една станция след „ Витоша “ със завой към Студентски град “, разяснява Симеон Ставрев.

„ Относно цитираните 40 000 души – става дума за хора, за които в бъдеще време се чака да бъдат разкрити работни места в зоната на „ София Техпарк “ при станция №5. Това значи, че по първични планове натовареността на това направление ще бъда към 70 000 индивида. Има и чисто механически аргументи, заради които това отклоняване на метрото не може да свърши след станция №4 “, отговори инж. Ангел Джоргов.  " Ами в случай че тези работни места не се осъществят? ", опонира Ставрев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР