Столичната Регионална здравна инспекция е създала организация за раздаването на

...
Столичната Регионална здравна инспекция е създала организация за раздаването на
Коментари Харесай

След боя за ваксини: Скандалът между лични лекари и РЗИ не стихва

Столичната Регионална здравна ревизия е основала организация за раздаването на имунизациите на персоналните лекари. Това е безапелационна доктор Ирина Гайтаневска, шеф на отдел " Епидемиология и надзор на заразните заболявания " в РЗИ.

Във вторник бяха публикувани фрагменти по какъв начин персонални лекари от София се сбиват с защитата на РЗИ, а до напрежението се стигнало след дълго очакване на опашка за ваксини. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението.

По думите на доктор Гайтаневска график и коридори за раздаването има, само че доста персонални лекари не го спазвали и ходели по 3-4 часа по-рано.

" Столичната РЗИ от началото на раздаването на имунизациите е основало организация и ред. Когато разберем, че ще има доставка на ваксини, се изготвя специфичен график, часови шпации и коридори ", съобщи Гайтаневска пред NOVA.

Тя изясни, че има строго разпределен часови период, в който се раздават имунизациите.

" Лекарите идват 3 часа преди да пристигна имунизацията, по какъв начин да им дадем ваксина, която не е пристигнала ", съобщи Гайтаневска.

Освен това изясни, че потоците за персоналните лекари и потоците за медицинските експерти са разграничени.

Близо 900 са персоналните лекари и кабинетите в медицинските центрове в София, в които сега се правят имунизации.

В същото време пред bTV доктор Зоя Ставрева упрекна управлението на СРЗИ за това, че не е основала ред.

" Чакахме в продължение на два часа и половина минимум, откакто сутринта бяха върнати всички персонални лекари, с цел да се дадат ваксини на центрове и лечебни заведения. От 13 ч. до 16ч. беше несъмнено за персоналните лекари да чакат за втори игли за ваксини ", изясни доктор Ставрева.

" Към 15 ч. пристигна кола на Военна болница с двама чиновници и потегли с чантите да взема ваксини. Този път аз застанах пред вратата и споделих, че няма да ги позволи да вземат ваксини. Не аз се бих, а служителката от защитата стартира да ме блъска и да ме атакува и да споделя, че тя показва кой ще влезе. Пострадах, имам драскотини. Взела съм си документ от Съдебна медицина ", описа лекарката.



След 17 ч. тя съумява да вземе два флакона от имунизацията на " Пфайзер " за втора игла на цената на доста дълготрайно очакване.

Д-р Ваня Божилова става очевидец на грозната сцена.

" Търпението ни преля поради неналичието на организация от Столичната здравна ревизия. През всичките тези месеци, през които се дават ваксини, без значение на кого, имаме доста въпроси. По кой метод излезе Районната здравна ревизия със мнение по този спор, че общопрактикуващи лекари са били защитата на Районната здравна ревизия, откакто никой от тях не слезе да се запознае със обстановката? Няма по какъв начин общопрактикуващите лекари да създадат организация на Столичната здравна ревизия, която е държавен орган ", съобщи доктор Божилова.

По думите й, още от февруари има проблеми при раздаването на флаконите.

" Качваме се на петия етаж в мрачен, задушен кулоар, където пишем на мръсни кашони ", уточни още доктор Божилова и добави, че има се отпускат по един-два флакона.

" По кой метод се отпуска огромно количество на по този начин наречените имунизационни центрове? ", попита тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР