Столичната община видимо няма желание да поддържа уличното осветление в

...
Столичната община видимо няма желание да поддържа уличното осветление в
Коментари Харесай

Столичната община съвсем заряза уличното осветление

Столичната община очевидно няма предпочитание да поддържа уличното осветяване в София в нужния тип в очакване да трансферира тази активност на частни компании, на които да заплаща милиони. Доказателство за това са многочислените сигнали за изчезнали и неработещи лампи в столицата, които засипват контактния център на общината - call.sofia.bg, на които тя дава отговор изцяло официално. Оплакванията от положението на градското осветяване са измежду най-честите дружно с тези за погрешно паркирали МПС, чистотата на улиците и кварталите, положението на пътната инфраструктура и за изоставени коли.

Около 100 са сигналите до Столична община за неработещо или изчезнало осветяване единствено за последните дни. Един от тях е за мрачен подлез в центъра - при административната постройка на НДК, през който би трябвало да минават искащите да пътуват с трамвай №7 и с рейс №72. " Нужда от стартиране на осветлението, което работи единствено първоначално до спирката на 72 в посока ВМА, само че не работи към ТМ 7 ", се споделя в този сигнал. Информация за проблеми с осветлението е подадена още от " Филиповци ", " Лозенец ", " Младост ", " Разсадника ", " Модерно предградие " и от доста други места.

Като " Сега " писа, през август зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев разгласи социална поръчка за избор на компании, които да се грижат за уличното осветяване. Прогнозната стойност на контракта е 73,6 млн. лева без Данък добавена стойност, от които половината пари са планувани за първите 2 години, а останалите 36,8 млн. без Данък добавена стойност - за идващите 24 месеца, в случай че общината може да си го разреши, стана ясно от думи на Кръстев. Предишният контракт на общината за същата активност бе за 32 млн., освен това за 4 година Кръстев разясни, че в новия контракт се плануват и вложения, които постанова повишение на разноските.

За задачите на състезанието градът е разграничен на 4 зони. Първата е Североизток, в която влизат регионите " Нови Искър ", " Сердика ", " Кремиковци ", " Подуяне " и " Оборище ". Втората е Югоизток и включва „ Слатина “, „ Искър “, „ Младост “, „ Панчарево “, „ Студентски “ и „ Изгрев “. В зона Югозапад попадат " Средец “, „ Лозенец “, „ Овча Купел “, „ Витоша “ и „ Триадица “. Последната зона е Северозапад - „ Банкя “, „ Красна Поляна “, „ Красно село “, „ Илинден “, „ Люлин “, „ Връбница “, „ Надежда “ и „ Възраждане “.

До приключването на състезанието за уличните лампи в София би трябвало да се грижи общинското сдружение " Софинвест ". То бе натоварено с тази активност, откакто в изборната 2019 година общината се опита да организира сходен конкурс, само че по-късно се отхвърли. И тогава цените не бяха доста по-различни от оповестените през август- 160 млн. лева за период от 5 години. Конкурсът бе открит напролет на м.г., само че по-късно бе преустановен с разяснение, че в конкурсните бумаги е позволена неточност. Впоследствие администрацията осведоми, че разпорежда на " Софтинвест " задачата да отстранява настоящите повреди по осветлението и за неотложните поправки против абонамент в размер на 335 000 лева месечно. Договорът би трябвало да трае до приключването на оповестената през август много скъпа социална поръчка.

С ГЛАВА В СТЕНАТА

От " Московска " 33 не са реагирали на сигнал на гражданин на ж.к. " Света Троица ", че в подлеза под моста на " Захарна фабрика " има потребност от повече лампи. Въпросният подлез е на метри от изоставени здания. Съоръжението е единствената опция за пешеходците да минават от едната страна на моста до другата, без да минават през претрупан трафик.

" В подлеза под ж.п. прелеза в кв. „ Света Троица “ при гара „ Захарна фабрика “ мъждукат със слаба светлина едвам 5 (пет) осветителни тела! Подлезът е с дължина към 70 метра! Необходимо е незабавно неработещите да се отремонтират защото е страшничко, в случай че човек минава от там. Преди години осветлението беше положително, имаше даже кабинка с охранител. Сега няма обикновено осветяване, няма охранител! Интересно за какво нещата в София вместо да се усъвършенстват през годините, алогично – вървят надолу?! Очаквам незабавна интервенция! ", се споделя в сигнала, подаден в края на септември. Още същия ден от Столична община са дали отговор, че сигналът е трансфериран на компанията, която дава отговор за поддръжката на осветяване. По същия метод от " Московска " 33 дават отговор на всички сходни претенции. Проверка на " Сега " сподели, че 20 дни по-късно лампите във въпросния подлез не престават да са незадоволително. По тази причина даже денем много рядко някой минава през него.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР