Столичната община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт

...
Столичната община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт
Коментари Харесай

СО ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 15% от първи март 2024 г.

Столичната община ще усили заплатите на работещите в градския превоз с 15% от първи март 2024 година, оповестяват от общинската администрация, след срещата на кмета на София Васил Терзиев с шефовете на транспортните сдружения и представителите на синдикатите.

Освен нарастването на заплатите, в съглашението са написани и ограничения, които имат за цел да подобрят качеството на градския превоз, да подсигуряват по-привлекателна услуга за жителите, да подобрят работната среда на заетите чиновници, да подкрепят обезпечаването на нови транспортни средства и обезпечаването им с аварийни елементи, показват още от Общината.

По думите на Терзиев дълготрайният метод ще направи по този начин, че София да не е пленник на нечии ползи. Искаме положително ръководство на транспортните сдружения и е значимо да имаме почтен диалог какво може да се случи и какво - не, сподели още кметът.

Друга значима точка от днешната среща е, че до края на годината ще бъде основана обективна бонус система с справедливи и проследими критерии за представянето на транспортните служащи. Кметът на София и синдикатите са се разбрали да бъде направен тригодишен проект за развиването на новопостъпилите чиновници и по този начин да бъдат обезпечени дълготрайна претовареност и кариерно развиване.

Като част от ограниченията, през годината ще бъдат обезпечени работно облекло и персонални защитни средства за личния състав, ще се ремонтират и санитарните пространства на крайните спирки. Освен това Общината се ангажира да построи общежития за водачите в градския превоз.

" Животът е посочил, че първата стъпка е най-трудна. И се надявам и отсега нататък да вървим по утъпкана пътека, а не да прескачаме трудности ”, сподели президентът на Конфедерацията на труда " Подкрепа " Димитър Манолов.

" Още в този момент би трябвало да стартираме диалози с финансовия министър за 2025 година, с цел да могат да се вършат политики, които са нужни - и за хората, които в този момент работят, и за тези, които би трябвало да бъдат привлечени. Очакванията са да намерим по какъв начин страната да подкрепя стабилно градския превоз ”, съобщи президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

" Споразумението е основно, тъй като за първи път се приказва същински за изискванията на труд в градския превоз на София. Има обезпечени пари за санитарните възли, едно общежитие ще се ремонтира, след това още три. Няма да стане за месец, само че сме решени да подобрим изискванията за хората, които работят в превоза ”, съобщи общинският консултант Андрей Зографски, член на комисията по превоз в Столичния общински съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР