Столичната община ще обяви конкурс за с капацитет поне 280

...
Столичната община ще обяви конкурс за с капацитет поне 280
Коментари Харесай

София ще строи паркинг за 4 млн. лв. до NV Tower чрез публично-частно партньорство

Столичната община ще разгласи конкурс за с потенциал най-малко 280 места, където да паркират живеещи и прииждащи в кварталите в близост. Ще се търси вложител, който да построи оборудването върху общинския терен, намиращ се до 106-метровата кула на " Минстрой пропъртис ", благосъстоятелност на някогашния вицепрезидент на " Мултигруп " Николай Вълканов.

Това, че бъдещият паркинг ще се намира тъкмо там, където стартира новоизградената с държавни средства улица, обслужваща NV Tower, е значимо и от позиция на това, че е планувана алтернатива за запазване на половината от местата в него. Други здания в съседство са " Музейко ", районна администрация " Студентски ", Минно-геоложкия университет и автокъщата " Софавто ".
Бъдещият паркинг се възнамерява сред " Софавто " и NV Tower. В непосредственост се намира и Минно-геоложкият университет Източник: Гугъл Maps Паркинг за всички
Предложението за паркинга е на новия ръководител на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. Той е и основател на признатата през 2020 година, която позволява сходни планове. Това на процедура е първият паркинг, който може да бъде осъществен по този метод. Идеята е новите постройки да обслужват живущите в кварталите, които поради липса тук-там (вследствие на липса на политики в тази посока през последните 10 години) постоянно паркират в зелените площи или погрешно по улиците. Цените ще бъдат оповестени от спечелилия състезанието вложител, като той е задължен и да включи безвъзмездни паркоместа по програмата " Паркирай и пътувай " за тези, които идват с кола, само че след това употребяват градски превоз.
Площта на терена за паркинг е 3 дка, а разрешената височина е 20 м Реклама
Рисковете в тази ситуация обаче са следните: в регион " Студентски " не е въведена платена зона и не е несъмнено до каква степен хората са подготвени да заплащат за услугата, а близостта до офис постройките в близост допуска, че избрана част от паркинга ще се употребява от работещите в тях. Според изискванията могат да бъдат резервирани до 50% от местата единствено за съответни лица. Ще се разчита и на прииждащи в региона. " В непосредственост е метростанцията " Г. М. Димитров ", движат се и десетина линии на градския превоз ", акцентира съвносителят на отчета и ръководител на комисията по стопанска система Николай Стойнев.

Ако общинският съвет утвърди предлагането в четвъртък, състезанието ще бъде разгласен през януари. и е нямало спънки по пътя. " Имаме единодушието и на кмета на регион " Студентски ", изясни Георгиев за " Капитал ". Обществени разисквания с жители, на които да се изяснява концепцията за нов паркинг, обаче е нямало.
Търсим си строител с опит
Условията на състезанието плануват определената компания преди всичко да заплати на общината обезщетение в размер на най-малко 1.4 млн. лева Срещу това вложителят ще получи правото да строи на терена, като той ще поеме и самото строителството на паркинга. По оценки на екипа на общината за това ще са нужни минимум 3-4 млн. лева според от употребяваната технология и архитектурните решения. Докато частникът експлоатира обекта, той ще събира приходите, само че след приключването на правото на градеж (което ще е в период най-вече 30 години, според от предлагането на кандидатите), паркингът ще бъде даден на общината.

" Ние имаме доста комплицираната задача да опазим публичния интерес, което изисква запазване на общинските парцели. Наред с това обаче те би трябвало да се развиват и експлоатират, тъй че на мястото на пустеещия терен с бараки да се построи съвременно оборудване ", разяснява Георгиев.
Реклама Ще бъде неразрешено разполагането на търговски обекти в паркинга
Изискванията към участниците са да имат опит в проектирането и строителството на многофункционални здания за последните 5 години с обща разгъната застроена повърхност минимум 50 хиляди кв.м. Освен това те ще би трябвало да са осъществили най-малък оборот 3 млн. лева за последните 3 години. " Търсим вложители със съществени планове, не авантюристи ", споделя Георгиев.
С електрически станции и онлайн заплащане?
Очакванията са състезанието да бъде разгласен януари, в случай че предлагането бъде утвърдено в този момент от общинския съвет. Оценката на претендентите ще зависи от техническите им оферти (50%) и финансовата оценка (50%). Така да вземем за пример, в случай че участник предложи спомагателни обществени услуги като повече зарядни станции за електрически автомобили, онлайн платформа за заплащане и премерване на изгорелите газове на колите, той ще получи повече точки. Същото ще важи и в случай че паричното обезщетение или безплатните паркоместа за ползващите градски превоз са по-големи.

Предвиждат се и неустойки - при забавено осъществяване (около 15 хиляди лева за всеки ден), при неприятно осъществяване (приблизително 300 хиляди лева.) и при цялостно несъблюдение се връща цялото обезщетение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Данъци и обезпечаване 3 Отбрана 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Отбрана 2 Енергетика 3 Климат Реклама
Когато бъде определен строител, той ще би трябвало да построи паркинга в границите на най-много 2 години, както и да обезпечи 24-часовата му работа през всеки ден от годината и да поддържа постройката.

Комисията, която ще прави оценка претендентите, ще се състои от представители на всички политически групи в общинския съвет.
Още два паркинга в " Слатина " и " Надежда " , като в по-напреднал стадий са два. Единият е в регион " Слатина " и се намира върху терен на общинското сдружение " Пазари Изток " наоколо до 31-во учебно заведение. Идеята е бъдещият паркинг да се извършва и експлоатира от самото сдружение, което ще кандидатства за финансиране. Вече е минало публичното разискване с жителите, които са се обединили към концепцията на последния етаж да има и спортна площадка.Другият терен е благосъстоятелност на общинското " Софийски парцели " и се намира в регион " Надежда ". Там се планува да има 261 паркоместа, търговски обекти, както и спортни и детски площадки. Финансирането ще пристигна по Фонда за градско развиване, стана ясно през днешния ден. " Надяваме се през 2022 година да сключим три контракта за строителство на паркинги ", разяснява Георги Георгиев. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР