Столичната галерия Лоранъ представя изложба с рисунки от колекцията на

...
Столичната галерия Лоранъ представя изложба с рисунки от колекцията на
Коментари Харесай

30 творби от сбирката на Иван Радев

Столичната изложба " Лоранъ " показва галерия с рисунки от сбирката на Иван Радев (1921-2009). Тя се посвещава на огромния колекционер, който преди 10 години напусна този свят. Радев се снабдява със стотици и може би хиляди рисунки от български и международни създатели и без подозрение приживе натрупва най-голямата сходна колекция в страната.

Роден е през 1921 година в Шумен. Завършва Художествената академия в София. След това прави зашеметяваща кариера. Дълги години извършва едни от най-авторитетните планове в региона на пространственото оформление у нас и при български участия в чужбина. Включен е в замисъла и устройството на НДК, определен е персонално от Людмила Живкова.

Преди към две години изложба " Лоранъ " закупи от наследниците на Радев над 200 рисунки и в този момент за повторно експонира част от тях. Този път изборът е над 30 етюда, скици, графики, илюстрации и планове. Всичките творби се демонстрират за първи път и всъщност са най-ценните от наследството на колекционера, които галерията има.

Между тях доминират творбите на Илия Петров. Радев е негов студент (завършва живопис при проф. Борис Митов и проф. Илия Петров), негов асистент при осъществяване на монументални планове, а след години е и негов другар и комшия. Комбинацията от рисунки на Петров е разнолика, към тях принадлежат скъпите планове за монументалните исторически произведения " Аспарух " от 1941 година и " Аспаруховата кавалерия ", 1936 година Към тях прибавяме още илюстрации, актови рисунки и любопитен портрет на художника Ненко Балкански. В салона на ул. " Оборище " 16 преобладават също и рисунките на Владимир Димитров-Майстора.

Оформи се серия от портрети и автопортрети на художници във към този момент известния сюжет - портрет на сътрудник. Дечко Узунов е портретуван от Панайот Панайотов. Профилът на Преслав Кършовски от Цено Тодоров, 1947 година, е дребен и замислен, " надраскан " върху цигарена кутия. В различен портрет Майстора е обект на Кършовски, а в противоположния вид той е рисуван от Панайот Панайотов. Изложбата продължава до 15 септември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР