Когато арктическите страни симулираха голям нефтен разлив за учение през

...
Когато арктическите страни симулираха голям нефтен разлив за учение през
Коментари Харесай

Русия и Западът запазват крехкото сътрудничество в Арктика

Когато арктическите страни симулираха огромен нефтен разлив за обучение през март край Северна Норвегия, Русия също взе присъединяване - необичаен знак за съдействие сред Москва и Запада, който акцентира специфичния статут на полярния район, оповестява " Ройтерс ".

Въпреки че връзките сред Москва и западните страни внезапно се утежниха след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Норвегия се пробва да поддържа известно лимитирано съдействие посредством Арктическия съвет.

" Имахме добра връзка (по време на учението за нефтен разлив) с всички страни, в това число с Русия, тя също предложи помощ и ние я приехме ", съобщи Оле Кристиан Беркемо, ръководител на работната група за попречване, подготвеност и реагиране при изключителни обстановки на Арктическия съвет.

Той посочи, че Русия е симулирала изпращането на два кораба на учението.

Съветът се състои от всички осем арктически страни - Съединените щати, Канада, Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Русия - и се занимава с въпроси, вариращи от замърсяване и икономическо развиване до задачи за търсене и избавяне.
 Новата Студена война на Путин стартира от студена Арктика
Новата Студена война на Путин стартира от студена Арктика

Русия и Китай проектират мощта си в Арктика, а западните чиновници по сигурността показват угриженост

Седемте западни страни - всички към този момент членове на НАТО - преустановиха съдействието с Москва след нахлуването ѝ в Украйна, като сложиха една трета от 130-те плана на Съвета на пауза заради директно съветско присъединяване. Това ускори опасенията, че форумът може изцяло да се разпадне.

Спирането на активността на Съвета би заплашило сигурността в Арктика и би подкопало напъните за справяне с изменението на климата в район, който се затопля четири пъти по-бързо от останалия свят, показаха дипломати.

Норвегия, която пое ротационното двугодишно председателство на Съвета през май предходната година, съобщи, че желае да избегне сходен резултат.

" Основната цел на норвежкото председателство беше да се подсигурява, че структурата оцелява, тъй като не можем да си позволим да я загубим ", съобщи заместител външният министър на Норвегия Мария Вартересян.

Съветът, учреден през 1996 година, от дълго време се възприема като основна сцена за съдействие сред Запада и Русия и изготвя обвързващи съглашения за отбрана и запазване на околната среда.

Русия съставлява почти 1/3 от целия арктически район и стои зад близо 70% от икономическата интензивност във високите географски ширини.
 Bloomberg: Следващият конфликт сред Русия и Запада ще е в Арктика
Bloomberg: Следващият конфликт сред Русия и Запада ще е в Арктика

Около 90 милиарда барела неоткрит петрол и 1670 трилиона кубически фута газ се намират в Арктическия кръг

" Знаехме, че това председателство ще бъде извънредно предизвикателно и мъчно ", уточни норвежецът Мортен Хьоглунд, ръководител на високопоставените арктически чиновници, който има задачата да балансира връзките сред западните членове на Съвета и Русия.

В началото на войната в Украйна редица полярни специалисти предсказаха края на арктическата " изключителност " - идея, въведена след Студената война, която дефинира Арктика като извънредно неизмеримо място заради своята география и история, заради коието е " ваксинирана " против геополитическо напрежение и затова е сцена за спокойно съдействие.

Някои скорошни събития обаче ускориха скептицизма на специалистите.

През септември 2023 година Русия се отдръпна от Баренцовия евро-арктически съвет - различен районен конгрес на Арктика. През февруари пък страната спря годишните си доброволни заплащания към Арктическия съвет и се аргументира с нуждата от обновяване на " същинската активност ", включваща присъединяване на всички страни членки.

Въпреки това същият месец секретариатът на Арктическия съвет разгласи, че ще възобнови срещите на работните групи по въпросите на околната среда и сигурността във виртуален формат - с Русия на масата - и някои анализатори видяха учредения за вяра.

" Това, което виждаме по време на председателството на Норвегия, демонстрира, че съдействието към момента е допустимо ", съобщи Павел Девяткин, основан в Москва откривател от Арктическия институт - американски мозъчен концерн.

Работната група на Съвета, отдадена на мониторинга на климата и околната среда в района, скоро ще разгласява три отчета, които бяха отсрочени заради войната в Украйна — за измененията в климата на Арктика, замърсяването с микропластика и радиоактивността.
 НАТО в Арктика: Преразглеждане на съюзническите качества и проекти
НАТО в Арктика: Преразглеждане на съюзническите качества и проекти

В отговор на възходящото китайско-руско доближаване и по-голямата китайска ангажираност в района

Докладът за радиоактивността изисква забележителен принос от Москва, защото има съветски съавтор и включва обширни съветски данни, изясни Ролф Родвен, изпълнителен секретар на работната група на Програмата за мониторинг и оценка на Арктика.

Норвегия и Русия имат обща арктическа граница и си сътрудничат по на практика въпроси, като ръководството на риболова в Баренцово море - активност, която продължава след нахлуването в Украйна.

Прагматичното съдействие на техническо или научно равнище може да е верният метод, само че контактите на политическо равнище в Съвета са немислими, до момента в който войната продължава, означиха публични лица.

" Трябва да се приспособяваме към новата действителност ", регистрира Хьоглунд. " Трябва да приемем, че сме пред друга действителност от тази преди четири години. Със сигурност няма да наподобява на това, което беше тогава ".
 Норвегия следи съветската военна активност в Арктика
Норвегия следи съветската военна активност в Арктика

Увеличава отбранителното си наличие и координира дейностите със съюзниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР