Столичната болница Св. София“ иска да открие ново лечебно заведение

...
Столичната болница Св. София“ иска да открие ново лечебно заведение
Коментари Харесай

Напрежение във Варна заради частна болница

Столичната болница „ Св. София “ желае да открие ново лечебно заведение с 500 кревати във Варна. Медици и управляващи там обаче се оказаха единомислещи - потребност от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение.   

„ Този въпрос е обсъждан неведнъж, той стои и в основата на новата здравна карта, която се обсъждаше - изрично е мнението на всички, освен на гилдията, само че и на РЗИ-Варна, на РЗОК-Варна, че повече болнични кревати за града и за региона не са нужни. Информацията на РЗОК-Варна е, че леглата сега имат приложимост от 47%. “ Това съобщи пред clinica.bg проф. Радослав Радев, ръководител на районната гилдия на БЛС в морския град.

По думите му няма да има нарастване, тъй като структурата на популацията и на опазването на здравето няма потребност от това. В град Варна има 22 лечебни заведения, измежду които огромна част са частни, като най-големите от тях са „ Еврохоспитал “, „ Майчин дом “, „ Св. Петка “ и други Съотношението сред частното и общественото опазване на здравето във Варна е 2:1 в интерес на частния бранш.

„ По отношение на качеството, броят на леглата няма отношение, само че ясно демонстрира, че разкритите кревати са задоволителни да покрият потребността на популацията от болнични кревати. След като използваемостта им не доближава и 50%, те са предостатъчни и това е напълно безапелационен индикатор “, счита проф. Радев.

Според него тук става дума за нещо друго - желанието на някои частни структури да развиват активност. Той е на мнение е, че когато приказваме за частно и обществено опазване на здравето тематиките са разнообразни. Основната задача на една частна болница е да печели, до момента в който, когато става въпрос за държавни или общински болнични структури, тяхната задача е друга - те са инструмент за здравна политика. „ Тук става дума за това дали една област има потребност от здравни структури и какви би трябвало да бъдат съгласно специалностите. Когато беше КОВИД-пандемията, кой понесе основнаат тежест, най-малко за Варна това не бяха частните лечебните заведения, а държавните и общинските “, добавя професорът.

Проф. Радев добавя, че даже и през натоварените месеци през лятото болничната система може да поеме този нараснал напън.

„ Държавните лечебни заведения във Варна, като " Св. Марина ", " Св. Анна ", ВМА, са задоволително добре наситени с личен състав и оферират положителни условия, тъй че да обезпечат услуга на европейско равнище “, добавя още той.

Запитан по какъв начин би се отразило на опазването на здравето в района появяването на нова огромна болница като „ Св. София “, проф. Радев споделя: Често се споделя, че появяването на една нова болница ще усъвършенства опазването на здравето в един район. Сещам се за райони, които имат проблеми с обезпечаването на здравната помощ за своето население - Северозападна България, Видин, Ловеч, Силистра, в случай че са толкоз алтруистични желанията на притежателите на частни лечебни заведения, за какво не отидат там да развиват своята активност. Една болница като „ Св. София “ може да направи собствен филиал в тези райони. Защо всички желаят да подкрепят и развиват качеството на опазването на здравето във Варна! Да, сегашният не се оправя задоволително добре Не, сегашният се оправя задоволително добре. Не, нищо не зависи от здравния министър, а от политическите партии, които седят зад него. Не мога да преценява.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР