Столичната библиотека, Балканмедия“ и Списание 8 ви канят на среща

...
Столичната библиотека, Балканмедия“ и Списание 8 ви канят на среща
Коментари Харесай

Дунавската писменост – световно културно наследство

Столичната библиотека, „ Балканмедия “ и Списание 8 ви канят на среща с огромния другар на България и откривател на античната ни книжовност доктор Харалд Харман. На 23 ноември 2023 година, от 18 ч., писателят ще показа новата си книга „ Въведение в дунавската книжовност “ и ще изиска ЮНЕСКО да отбрани писмената система, открита по нашите земи. Събитието ще се организира в постройката на Столичната библиотека на пл. „ Петко Р. Славейков “ 4, в зала „ Американски център “.

Книгата към този момент е налична за всеки българин тук. В нея, въз основа на огромно литературно изследване на над 150 източника и резултатите от модерните способи за датировка на артефакти, създателят неопровержимо извежда и потвърждава тезата, че Дунавската цивилизация се е развила към 2000 години преди Вавилонската, чието клинописно писмо до неотдавна беше признато от научните среди като най-старата книжовност в света. Дунавската писмена система датира още от неолита – преди 7000 години. Задълбочените езиковедски, археологически и културно-исторически заключения на доктор Харман са подкрепени и интернационално приети от блестящи мозъци като проф. Мария Гимбутас, проф. Марко Мерлини, доктор Джоан Марлер и доста други.


Ето за какво доктор Харман счита, че тази антична книжовност, известна с артефакти като плочката от Градешница и печата от Караново, би трябвало да добие статут на международно културно завещание, предпазен от ЮНЕСКО. На събитието на 23 ноември световноизвестният академик, лингвист и културолог ще разгласи обществено това свое предложение. Ден по-рано може да чуете и диалога ни с него в постоянното ни вечерно предаване , което излъчваме онлайн във . 



Трудовете на доктор Харалд Харман са познати на българските читатели от 2019 година, когато на книжния пазар се появи „ Загадката на Дунавската цивилизация “. През 2021 година излезе от щемпел и „ Кой цивилизова античните гърци “. В Столичната библиотека ще бъдат изложени всичките 87 авторски книги на доктор Харман с многостранни научни достижения, плод на над 50-годишна изследователска активност. Те отреждат на блестящо отличаващия се академик енциклопедист място измежду най-продуктивните създатели през последните десетилетия.

Интервю с доктор Харалд Харман може да прочетете в Списание 8, бр.11/2023 година

Поръчайте авансово книгата тук.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР