Столична община започва да харчи сериозни пари за реализацията на

...
Столична община започва да харчи сериозни пари за реализацията на
Коментари Харесай

София харчи щедро за спорна връзка от Витошка до Витоша

Столична община стартира да харчи съществени пари за реализацията на план, който всеобщо бе охарактеризиран като неуместен и като прям и лош пиар. Кметството разгласи социална поръчка за избор на компания, на която да се заплати сериозната сума от 70 000 лв. без Данък добавена стойност или 84 000 лева с налога. Целта е компанията да сътвори работен план за реализацията на туристическия маршрут „ От Витошка до Витоша “, който гласоподаваха през октомври да бъде основан ръководещите в София – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “. Впоследствие същата компания ще би трябвало да упражни и авторски контрол при градежа на маршрута.

Както „ Сега “ към този момент писа, „ туристическическият маршрут “ към Витоша съставлява улици и тротоари, започващи от центъра на града и стигащи до едноименния Природен парк. „ Трасето “ потегля не от другаде, а от края на пешеходната зона на бул. „ Витоша “ на входа на градината при НДК. След това, снаряжени с туристически раници и тежки обувки, разхождащите се планинари и велосипедисти ще би трябвало да минават през градината на НДК, по пешеходния „ Мост на влюбените ", около музея „ Земята и хората " и ще стигат до Южния парк. След това „ трасето “ минава по ул. „ Костенски водопад “, по шумните и опушени с автомобилни газове булеварди „ Тодор Каблешков " и „ България ", през детелината на Околовръстното щосе и навлиза в " Бояна " към парка на Боянската черква, а след това и до началото на Политическа партия „ Витоша ".

На забележката на представители на опозицията, че никой естествен екскурзиант не би тръгнал пешком към Витоша от градината на НДК и че това е обикновено да се случва от покрайните на града, създателят на плана – общинският консултант от ГЕРБ и радиоводещ Симеон Колев отговори, че това били мнения на завистници, които ги било гняв, че първи не са предложили концепцията.

Краен период за подаване на предложения за присъединяване в състезанието е 29 ноември. От претендентите се изисква да имат опит в проектирането на обекти, сходни с предмета на поръчката (пътни обекти и/или велоалеи и/или пешеходни и/или туристически маршрути). Тези обекти следва да са изпълнени през последните 3 години. „ Поне 1 от плановете би трябвало да включва планиране на „ Пътни работи ” за създаване и/или реорганизация и/или главен ремонт и/или рехабилитация на велоалеи и/или пешеходни и/или туристически направления с дължина не по-малка от 3 км ", е записано още в изискванията на процедурата. От участващите компании се чака да имат на щат инженер-геодезист, инженер „ Пътно строителство ”, инженер „ Конструкции “ и т .н.

По време на полемиките в СОС концепцията на ГЕРБ да трасира туристически пешеходен и вело- маршрут от сърцето на София до Витоша бяха осмяни от опозицията в лицето на Борис Бонев от „ Спаси София “, на „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия. Най-язвителен към вносителите бе Бонев, който назова плана " абурден ". „ ГЕРБ-София напълно ни взеха за балъци. Колегите са намерили къде има тротоари, паркове и към този момент построени алеи и са решили да ги кръстят с гръмкоиме. Открили сте новаторски метод да изтъкнете, че вършиме нещо за пешеходците в другояче безусловно превзетия от коли град. Но в действителност нищо не вършиме. Записали сте, че напредването ще става измежду чист въздух, само че аз въобще не мога да си показва какъв чист въздух има по бул. „ Тодор Каблешков “, бул. „ България “ и по Околовръстния път. Да не приказваме за идиотизма да се планува пешеходно и велосипедно секване на пътен възел, каквато е детелината на Околовръстното шосе преди " Бояна ". Това е гаранция за произшествия “, разяснява той. Бонев допълни, че разказаният маршрут не е подобаващ за велосипедисти, тъй като те ще би трябвало да носят колелата си на тил през многочислените подлези. Въпреки това ръководещите в София са се заели изцяло съществено да осъществят хрумването си, като за задачата са планували и съществени суми. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР