Столична община предлага да се увеличи данъка на автомобилите с

...
Столична община предлага да се увеличи данъка на автомобилите с
Коментари Харесай

София вдига до 40 лв. данъка за коли над 100 к. с.

Столична община предлага да се усили налога на колите с най-ниски стандарти и тези с най-висока мощ. Освен това ще бъдат планувани повече пари за ремонт на улици и тротоари в кварталите. Това стана ясно на конференция на кмета Йорданка Фандъкова и нейния заместител Дончо Барбалов.

Изменението на налозите е част от ограниченията за възстановяване на качество на атмосферния въздух и възстановяване положението на улиците и тротоарите в кварталите, изясни Фандъкова.

Очакваме от смяната в налога за колите да съберем към 18 милиона лв. през 2020 година, които ще предложа да бъдат ориентирани към възстановяване на градския превоз и възобновяване на паркове и градини в кварталите. Това сподели кметът на столицата Йорданка Фандъкова на показване на оферти за промени в Наредбата за установяване на размера на локалните налози на Столичен общински съвет.

" 3а колите с най-малка мощ нарастването е с до 3 до 10 лв.. Като то е за колите с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, нарастването е сред седем и четиридесет лв.. Като 40 е за колите с екостандарти 0,1 и 2. Тези със стандарти 3 и 4 нарастването е със 17 лв. “, добави тя. Фандъкова посочи, че предлаганото нарастване не е сензитивно.

" По отношение на градския превоз в икономическата рамка, която се приготвя и ще бъде препоръчана за разискване в столичния общински съвет дружно с бюджета, ще желая да бъдат заложени и новите линии на довеждащия превоз в кварталите " Овча купел “, " Горна баня “, " Люлин " по отношение на стартирането идната година сектора на третата линия на метрото “, добави кметът на София.

За колите стандарт " Евро 5 " и " Евро 6 " данъкът ще се резервира както през тази година.

Според плановете на общината от събраните пари 18 млн. лв. ще бъдат ориентирани за рационализация на градския превоз, ремонт и облагородяване на паркове и градини.

Повече пари са заложени за поправки в кварталите. Очаква се към 20 млн. лв. от налог " покупко-продажби " от продажбата на парцели и коли, които се правят от общината.

Данък постройка и такса за битови боклуци няма да се усилват, даде обещание кметът. Същото се отнася и за цената на билетите в градския превоз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР