Столична община и Столичен електротранспорт“ ЕАД представиха първите доставени от

...
Столична община и Столичен електротранспорт“ ЕАД представиха първите доставени от
Коментари Харесай

Столична община и Столичен Електротранспорт ЕАД представиха новите нископодови трамваи по линии № 4, 5 и 18

Столична община и „ Столичен електротранспорт “ ЕАД показаха първите доставени от общо 29 нови нископодови трамваи, които ще се движат по линии № 4, 5 и 18 на Столичния градски превоз.

Събитието бе намерено от госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, която показа новите нископодови мотриси. С тях общия брой на нови трамваи, които обслужват столицата става 67, което е повече от половината от мотрисите в придвижване на територията на града.

„ Това е част от най-мащабната рационализация на наземния превоз и дружно със строителството на метрото това действително е същинската смяна в градския превоз на София и една от най-важните ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Мисля, че е неоспорим обстоятелството за модернизацията на градския превоз в София – 100% тролеи, към 90% от рейсовете – над 120 електробуса към този момент се движат по линиите в нашия град. С новите трамваи, с реконструираните трамвайни релси и дигитализацията на градския превоз това е действителното деяние в името на жителите на София. “, добави Йорданка Фандъкова.

Служебният министър по околната среда и водите доктор инж. Росица Карамфилова добави:
„ Зад реализирането на този план стои голяма работа от страна на Оперативна стратегия Околна среда, както и голяма работа от екипа на Столична община. Стоят и големи задължения, само че най-много стои устойчивата политика във връзка с качеството на въздуха. Зад безвъзмездната финансова помощ от 97 700 000 лева с Данък добавена стойност и закупените 29 нови трамваи, стоят действителни устойчиви резултати и изгоди, както за подобряването на качеството на атмосферния въздух, по този начин и изгоди, които имат директно отношение към осъществяването на климатичната политика. “

Доставката на 29 броя нови нископодови съчленени трамваи е напълно финансирана по план „ Изпълнение на действия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за релсов превоз – трамвайни мотриси “ от Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 година ”, реализиран с поддръжката на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Предвижда се новите транспортни средства да реализират възстановяване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пасажерите, както и понижаване на разноските за употреба на преносимия състав.

Новите трамвайни мотриси ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две обособени климатични системи – за изстудяване на пътническия салон и на кабината на лидера.

*Източник: Столична община
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР