Столична община е откупила къщата, в която е живял в

...
Столична община е откупила къщата, в която е живял в
Коментари Харесай

Къщата на Яворов вече официално е собственост на Столична община

Столична община е откупила къщата, в която е живял в София огромният стихотворец и бунтовник Пейо К. Яворов, дружно със брачната половинка си Лора Каравелова, оповестиха от Литературен музей.

Влизането във притежание на собствеността ще се извърши в къща музей "Пейо К. Яворов ", в наличието на заместник-кмета на София Тодор Чобанов на 24 октомври. Националният книжовен музей ще продължи да стопанисва къщата и да се грижи за съхранението на паметта за огромния стихотворец, споделят от Литературен музей.

Пейо Яворов и брачната половинка му Лора Каравелова живеят в тази къща до съдбовната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя лишава живота си. Домът на Яворов, в който се пазят скъпи сбирки от ръкописи, първите му издания с подписи, истински фотографии и персоналната библиотека на поета, от години е частна благосъстоятелност. Емблематичната постройка има актуализирана фасада, само че все пак е в спешно положение – тя се нуждае от безценен ремонт и изцяло градивно подсилване, с цел да бъде избавена, съхранена за поколенията, и с цел да може да продължи да действа като книжовен музей, означават от неправителствената организация.

През есента на 2018 година къщата на ул. "Г.С. Раковски " №136 беше оповестена от частен правосъден реализатор за обществена продажба с начална цена 1 628 758 лв., само че тогава от Културното ведомство не направиха опит да придобият знаковата постройка – монумент на културата. Членовете на "Словеса " са безапелационни, че нещата обаче не трябва да се отсрочват и протакат безпределно във времето. Те упорстват да се изяснят противоречивите въпроси към собствеността на историческата постройка и от Министерство на културата да подхващат всички нужни дейности, с цел да закупят Яворовата къща.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР