Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9

...
Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Гърция достигна 5,9 млрд. евро

" Стокообменът сред България и Гърция доближи рекордни равнища от 5,9 милиарда евро през 2022 год., отчитайки почти 30% растеж, съпоставено с 2021 година ". Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов при откриването на българската палата на 87-ия Солунски интернационален панаир.

На място участва и гръцкият министър на националната стопанска система и финансите Констанинос Хадзидакис. От българска страна на събитието участваха още министрите на финансите и туризма – Асен Василев и Зарица Динкова, както и представители на предприятия, организации и институции.

С фокус върху България като страна-почетен посетител от през днешния ден стартира тазгодишното издание на ревюто в град Солун, Гърция. Двамата министри разясниха опциите за напредък, които България и Гърция могат да реализират, надграждайки своя стопански и търговски капацитет.

" Гърция е значим търговски сътрудник на България “, акцентира министър Богданов. По неговите думи страната ни е атрактивна капиталова дестинация за гръцкия бизнес. " Гръцките вложения в България доближават повече от 3 милиарда евро, като за 2023 година директните задгранични вложения в България са с размер от над 300 млн. евро. ", сподели още той.

Mинистър Богданов акцентира, че двете страни имат капацитет да основат дружно районен енергиен хъб за Югоизточна Европа, значимостта на който ще бъде както районна, по този начин и със съществено позитивно отражение на цяла Европа.

От своя страна гръцкият министър на националната стопанска система и финансите Констанинос Хадзидакис разгласи, че България е втората по значителност дестинация за експорт на артикули от гръцки бизнесмени. " Ще задълбочим двустранното съдействие в секторите нововъведения, нови технологии и енергетика ", добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР