Стоките не са били предназначени за редовната армия, а за

...
Стоките не са били предназначени за редовната армия, а за
Коментари Харесай

Арестуваха 12 души, изнасяли военни изделия за Русия за 4 млн. лв.

Стоките не са били предопределени за постоянната войска, а за формирования като „ Вагнер “

Престъпна група от 12 индивида е била арестувана поради изнасяне на военни произведения за Русия. Това разкриха на брифинг от прокуратурата в Пловдив, на който присътваха ръководителят на ДАНС и основният секретар Живко Коцев.

„ На територията на няколко регионални града през вчерашния ден се направиха голям брой дейности по следствието. Разкрита и обезвредена е проведена незаконна група. Тя е основана с користна цел - приемане на парична полза. Занимавала се с експорт на артикули двойна приложимост от България към Русия в нарушаване на наложените от Европейски Съюз наказания по отношение на войната в Украйна “, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова.

Единият от арестуваните е записал компания в Пловдив, което е закупило артикули за 4 милиона лв. – оптични прицели, балистични измерватели, радиостанции. Стоките са били складирани в жилищен парцел, преопаковани и през аерогара София прекарвани за Русия. 

Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата са съумели през вчерашния ден да задържат всички лица от групата. „ Някои са били арестувани на летището в София в опит да отидат в Руската Федерация “, добави тя.

5 лица са жители на непознати страни. Трима са от Руската федерация, един албански жител и един беларуски жител, акцентира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Става дума за експорт на артикули и технологии с допустима двойна приложимост без лиценз.

„ В ДАНС е получена информация за експорт на артикули с допустима двойна приложимост. Разкрита е комплицирана мрежа от незаконни доставки. Групата е оперирала и на територията на Англия, Швейцария, Сърбия, Сингапур, ОАЕ и др “.

По думите на Тончев изнасяните артикули са били употребявани за военните дейности в Украйна. Възможни потребителите са Вагнер, Ахмад и други сходни групировки. 

Мрежата е работила на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 година  В основата ѝ стоели съветските жители, които са финансирали доставките. Те не са непрекъснато пребиваващи у нас.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР