Стоките и услугите в страната са продължили да поскъпват и

...
Стоките и услугите в страната са продължили да поскъпват и
Коментари Харесай

Стоките и услугите продължават да поскъпват

Стоките и услугите в страната са траяли да нарастват и през ноември, когато са се повишили приблизително с 0,5 на 100. От началото на годината обаче повишаването е 3,1%, а по отношение на ноември предходната година - 3%, което е шестмесечен връх, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Най-голям принос за регистрираното през ноември повишаване има покачването на храните и безалкохолните питиета - с 1,1%, същото е и при развлеченията и културата. Цените на облеклото и обувките са се повишили за месец с 0,7%, в опазването на здравето - с 0,2%. В превоза няма смяна за месец, а при жилищното обзавеждане има спад от 0,3%.

Най-шокиращо през ноември са поскъпнали краставиците - с 34,3%, които и в разгара на естествения си сезон - лятото, бяха на нелогично високи цени. Следват доматите със скок от 9,7%. Малотрайните салами и каймата са поскъпнали през ноември с 4%, морковите и цвеклото - с 4,2%, а трайните салами - с 2,4%. Свинското, което нарастна доста поради заболяването чума, поради която бяха унищожени доста животни, съгласно Национален статистически институт е трансформирало цената си приблизително с 3%. През месеца предстоящо са поевтинели цитрусовите плодове с 6,2%, зелето - със 17,4%, и маслините - 2,6%.

При нехранителните артикули по-видимо е покачването на цените при обувките - с 2,4%, при парното - с 3,5%, при пакетните пътувания и пропан-бутана - с 2,3%. При нехранителните артикули най-вече поевтиняват интернационалните полети - с 5,4%, прахосмукачките - с 2,2%, мебелите - с 1,3%, хладилниците - с 1,6%, персоналните компютри - с 1,8%, и мобилните телефони - с 1,1%.

България освен че е с най-ниско фактическо самостоятелно ползване измежду страните от Европейски Съюз, само че е и единствената, чиито жители използват с над 40% по-малко от междинния европеец. Това пък демонстрират данни на Евростат. Малко по-добре от България се показват Латвия, Хърватия и Унгария, чието ползване е сред 30 и 40% по-ниско от междинното в Европейски Съюз. Словения, Гърция, Полша, Естония, Словакия и Румъния са постигнали равнище на потреблението с сред 20 и 30% по-ниско от междинното за Европейски Съюз. Литва, Португалия, Чехия и Малта изостават с сред 10 и 20%, а с под 10 на 100 - Италия, Ирландия, Кипър и Испания.

Най-високо е благосъстоянието на живеещите в Люксембург - там се поддържа с 34% по-високо ползване от средноевропейското. Втора е Германия - 20% над междинното. Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Англия Финландия, Швеция и Франция регистрират равнища сред 7 и 17% над междинното ниво за ЕС-28.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР