Става въпрос за стари неустойки, заяви енергийният министър Росен ХристовГазпром

...
Става въпрос за стари неустойки, заяви енергийният министър Росен ХристовГазпром
Коментари Харесай

„Газпром” поиска парична неустойка от България за природния газ

" Става въпрос за остарели неустойки ", съобщи енергийният министър Росен Христов

„ Газпром ” изиска парична наказателна клауза от България за природния газ. Става въпрос за суми по изтеклия в края на 2022-а година контракт. България спря да получава газ от Русия в края на април предходната пролет. От месеци се спекулира дали „ Газпром ” ще заведе дело за това, че не сме взимали декларираните количества, които обаче трябваше да се заплащат в рубли. Исканата сума в този момент не е обвързвана по никакъв метод с това, изясни пред енергийният министър Росен Христов.

Без да влиза в елементи за точната сума, енергийният министър Росен Христов обясни, че става въпрос за финансов спор, който е от дълго време. Иск за това, че България отхвърли да заплаща газа в рубли няма. Докато изтече контракта ни с „ Газпром ”, „ Булгаргаз ” продължаваше да праща всекидневно доставки за количества газ, само че без резултат.

„ Всъщност e една остаряла рекламация още от април-май месец за една относително дребна сума. Става въпрос за платени и доставени количества. Има разлика в осчетоводяването какъв брой е доставено, какъв брой е платено. Няма арбитражно дело, няма искания и по клаузата „ Вземи или заплати ”, съобщи енергийният ни министър Росен Христов.

Според специалистите „ Газпром ” няма да рискува с дело против „ Булгаргаз ”, щом до момента не са го създали.

„ Най-вероятно ще го загуби или най-малко има сериозен риск да го загуби, защото „ Газпром ” е нарушила съглашението. Може да цитира форсмажорни условия и други клаузи в контракта, това е по този начин, само че въпреки всичко рискът и задължението да потвърди позицията си ще е при „ Газпром ”, а не при българската страна ”, показва Мартин Владимиров, енергиен специалист.

Затова Мартин Владимиров пита за какво България не съди „ Газпром ”. „ Ние отхвърляме въобще да конфронтираме съветската страна по тази тематика, а освен това – с общественото говорене на служебния кабинет от август насам подриваме възможната позиция на българската страна при едно такова дело, без значение дали би било заведено от наша страна или „ Газпром ”.

За обвиняванията към предшественика си Александър Николов и някогашният шеф на „ Булгаргаз ” Людмил Йоцов за занемареност, Росен Христов разяснява, че е трябвало да се спазят процедурите за транспарантни търгове.

„ И законът, и естествената комерсиална процедура, изискват процедурите да са конкурентни и транспарантни. Частни компании, които даже не са задължени да вършат нещата по този метод, те чисто от бизнес интерес вършат тръжни процедури. Там, където има транспарантни условия и конкуренция, постоянно изискванията са най-хубави ”, акцентира министър Христов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР