Статията е част от . То излезе в печатен вариант

...
Коментари Харесай

Морската градина – начин на употреба

Статията е част от. То излезе в печатен вид през юни 2021 година
Още преди десетина години " Капитал " направи прогноза за печалното бъдеще на варненската Морска градина. Тогава използвахме метафората за шагреновата кожа, която сбъдвала желанията на притежателя си, само че наказвала всяка негова неточност, като се свивала. А най-после, преди да изчезне изцяло, го погубила. Това, което последва, удостовери прогнозата - свадите със застрояването на парка не престават и до през днешния ден.

Последният градеж в Морската градина е и най-красноречивата илюстрация за това. Както всички други до момента той беше повдигнат пред необятно затворените очи на локалната администрация и стана прочут като " кокошарникът на Марешки ". Къща с три жилищни етажа, барбекю, басейн, алеи и помощна сграда с 218 кв.м застроена повърхност са към този момент съвсем приключени и въпреки с малко старания поради плътната ограда от новозасадени туи, могат да бъдат видени от всеки. Но, става известно, не и от администрацията на Портних.
Докато проверяващите ревизират
Довършителните работи по градежа в парка не престават и в този миг без значение от сигналите до локалната администрация и изявленията в разнообразни медии. В няколко следващи писма с отговори на въпроси, заложени както от публицисти, по този начин и от общински съветници още през есента на 2020 година, зам.-кметът на Варна Тодор Иванов разгласи, че за всички дейности на общината във връзка на подадените сигнали ще бъде дадена " надлежна информация ". Това по този начин и не се е случи. А съгласно половинчатите известия до пресата през последните месеци противозаконен се оказа на първо време единствено басейнът в парцела на Марешки, а по-късно и новоизградена сграда от 218 кв.м. Междувременно триетажната сграда в парцела закупи напълно приключен тип с явно повече етажи и увеличена застроена повърхност в съпоставяне със съществувалата в миналото там. Доказателства за това могат елементарно да бъдат открити в снимковия списък на платформата Гугъл. Стига някой да ги потърси.

Справка в уеб страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър демонстрира, че строителството се прави в терен с метод на трайно прилагане " Обществен селищен парк, градина " с повърхност 3791 кв.м. Имотът е трансфериран на компанията " Марешки недвижими парцели " на 17 юни предходната година от сдружението " Варна фарма М ". Управител и на двете е 76-годишната Веска Марешка, майка на водача на партия " Воля " Веселин Марешки. Според данни от Търговския указател тя е притежател еднолично или в съдружничество на общо 69 компании и взе участие в ръководството на 100. Самият Марешки е член на съвета на шефовете на " Марешки недвижими парцели " дружно с майка си и брачната половинка си Светлана.
Ремонт, консервация или
Според обява на " Дневник " от края на септември м.г. за терена на " Марешки недвижими парцели " в локалната администрация не е подаван капиталов план и не са издавани позволения за градеж. По-късно от изявления на основния проектант на Варна Виктор Бузев стана известно, че там се правил " единствено ремонт на съществуваща постройка ", за което не било належащо строително позволение.
Фотограф: Надежда Чипева Градове Варна, Шумен Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Акценти от изданието: > Туризъм в последната минута > Морската градина – метод на (зло)употреба > Най-късата автомагистрала в България > Пътуване до Земята на първите > Да върнеш блясъка на историята Разгледайте цялостното наличие по-долу.
Текстовете на Закона за устройство на територията обаче указват, че строителни позволения не се изискват само при осъществяването на " настоящ ремонт на здания, постройки, уреди и съоръжения ", " на детайлите на техническата инфраструктура, с които не се трансформират трасето и техническата инфраструктура ", " теренна консервация на недвижими културни полезности " и така нататък Многобройните фотоси, оповестени в продължение на месеци в обществените мрежи, както и фрагментите, снимани с дрон, еднопосочно демонстрират, че протичащото се в парцела на Веселин Марешки не се отнася към нито една от хипотезите, разказани в закона.

На този декор в края на януари пред БНР (Радио Варна) ръководителят на групата съветници от ГЕРБ във варненския Общински съвет Бранимир Балачев сподели следното: " Настоящата общинска администрация във Варна няма да допусне строителство в Морската градина. От 2014 година общината има твърда позиция за неиздаване позволения за градеж в парка. Благодарение на това парцелите там станаха неатрактивни за притежателите. "
Делфини, тюлени и аквапарк
Сред последните случаи, хвърлили сянка върху бъдещето на Морската градина, бе и този с продажбата на близо декар държавна земя в него на " Пропъртис ПС ", благосъстоятелност на Петя Славова. Сделката, осъществена още през ноември предходната година, стана обществена едвам при започване на тази. В нея държавен терен от 863 кв.м в парка е бил трансфериран на частната компания на цена малко под 204 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР