Статията е част от . То излезе в печатен вариант

...
Статията е част от . То излезе в печатен вариант
Коментари Харесай

Приземеният самолет

Статията е част от. То излезе в печатен вид през септември 2021 година
Между жилищните блоковете в така наречен индустриална зона в Силистра, единствено на няколко метра от граничния контролно-пропускателен пункт с Румъния и напълно покрай брега на река Дунав, се открива непредвидена панорама. Там се намира един от най-популярните съветски пътнически самолети - Ту-134, употребен от българската самолетна компания " Балкан ".

След последния си полет през 1989 година и кацане на летището в Ламбриново, покрай Силистра, той е подарен на общината. За няколко години машината се употребява за публични цели, само че от началото на века тя е изоставена заради липса на финансиране. До предходната година, когато запалянковци от сдружението с нестопанска цел " Дуросторум-Дръстър-Силистра " се заема с реновирането на самолета. Амбицията на екипа е през септември салонът на Ту-134 да бъде приспособен за посрещането на разнообразни събития, провеждането на уъркшопове и детски школи.
Фотограф: Надежда Чипева История на машината
Самолетът Ту-134 е доставен в България през 1970 година и в продължение на осем години лети в състава на военновъздушните сили. Тогава е предаден на самолетната компания " Балкан " и се употребява за пътнически полети, в това число с маршрут София - Силистра. Последният подобен е през 1989 година, когато машината каца на летището в Ламбриново. От " Балкан " подаряват самолета на центъра за научно и техническо творчество в Силистра, който взема решение да го пригоди за публично прилагане. " Самолетът се намира в най-североизточната точка на България, а с цел да го придвижат дотук, разглобяват крилата му ", споделя Димитър Караджов, създател на сдружението " Дуросторум-Дръстър-Силистра ".

В началото машината е пригодена за компютърен клуб, където се събират деца и младежи. Впоследствие салонът е оборудван с машини за аркадни игри. След 2000 година обаче финансирането за поддръжката на Ту-134 е спряна. Пространството към самолета остава пусто и занемарено, а летателната машина стартира да се разпада.
Финансова помощ
Така преди три години Караджов дружно със брачната половинка му и група запалянковци от града вземат решение да се заемат с реновирането на самолета. " Живея в този квартал и ми беше болно да виждам по какъв начин такава красива машина е изоставена на произвола на ориста ", споделя той. Започват с облагородяване на тревната повърхност към самолета. По стратегия на пловдивското съдружие " Бг бъди деен " слагат пейки, маси, публични фитнес уреди и дребна обществена споделена библиотека.
Димитър и Ана Караджови основават сдружението с нестопанска цел " Дуросторум-Дръстър-Силистра " Фотограф: Надежда Чипева Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
През 2019 година сдружението кандидатства за финансиране от фондация Robert Bosch Stiftung по стратегия " Актьорите на градската смяна ", която поддържа планове за градско развиване и просвета. За първи път български град е измежду 10-те определени за подкрепяне от фондацията и " Дуросторум-Дръстър-Силистра " получава финансова поддръжка 13 хиляди евро, които авансово са разпределени по пера от фондацията. От тях 6 хиляди евро са ориентирани за реновиране на самолета, 4 хиляди евро за експертен екип и 3 хиляди евро за пътувания и обмяна на опит с екипи от други европейски страни, които също работят в посока възстановяване на градската среда. " Решихме да се откажем от средствата за пътешестване, с цел да ги вложим към гранта за възстановяване на самолета ", изяснява още Димитър Караджов. В началото на 2020 година екипът стартира работа, като срокът за довеждане докрай на плана в началото е до май 2021 година, само че поради пандемията се удължава с още четири месеца.
Нов живот за Ту-134
Фокус в реновирането на Ту-134 е салонната част, която по проект на самолета събира 68 души. От сдружението освежават помещението и вземат решение да реновират и върнат в салона 12 от истинските седалки от бизнес класата на " Балкан ". Останалите места са отстранени, а на тяхно място слагат нови преместваеми мебели като маси, столове и меки пуфове. Помещението ще бъде оборудвано също с проектори и екрани, подобаващи за презентации. " Целта ни е всеки да може да употребява пространството по друг метод и съгласно потребностите на събитието да се пренареждат мебелите ", споделя Караджов. Според него самолетът ще бъде атрактивно място за провеждането на изложения, презентации и уъркшопове. Кухненското помещение пред пътническия салон ще бъде превърнато в щанд за сувенири и ръководство на аудиосистемите.
Фотограф: Надежда Чипева
Проектът на " Дуросторум-Дръстър-Силистра " включва и реновиране на пилотската кабина, която също да бъде атракция за посетителите. Общината от своя страна ще обезпечи превозване на ток до самолета и слагането на четири охранителни камери.

Самолетът е благосъстоятелност на общината, само че се стопанисва от Обединен детски комплекс - Силистра. Именно те ще ръководят потреблението на самолета след реновирането му. За да оказват помощ при планирането, от сдружението ще изготвят календар с културни събития през идната година. " Искахме да покажем какво благосъстояние има градът и по какъв начин може да бъде употребен самолетът, без да се изискват доста средства за реновирането му ", изяснява Ана Караджова.
В изгода на града
Вдъхването на нов живот на самолета е най-големият план на " Дуросторум-Дръстър-Силистра ". През последните три години от основаването му сдружението работи по редица други начинания за облагородяване на града. Целта на членовете му Димитър и Ана Караджови и Миглена Илиева е да вдъхновят и други хора да се включат в идеята им.

Те си партнират главно с пловдивското съдружие " Бг бъди деен " и аплайват за финансиране към планове в региона на разделното събиране на боклуци, деен метод на живот и смяна на градската среда. През 2020 година сдружението от Силистра получава 16 хиляди лева, а тази година 13 хиляди лева за осъществяване на разнообразни начинания. " Започнахме осведомителна акция за разделното събиране на боклуци в детските градини в града посредством театрална режисура. Целта е децата да се научат още в ранна възраст ", изяснява Ана Караджова. Проектите на сдружението включват и съоръжение на близо 20 заведения с кошчета за разделно събиране на боклуци, както и слагането на нови пейки и шезлонги на известни места в града. " Тази година разширихме обсега и започнахме начинания за смяна на градската среда също във Ветрен, Тутракан и Дулово ", добавя Димитър Караджов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Икономика 1 Икономика 2 Свят 3 Политика 1 Свят 2 Седмицата 3 Икономика
В осъществяването на другите планове от сдружението ангажират хора от града. Целта им е да дадат образец и да привлекат към идеите си също и младежи, които да израснат като дейни, обществено ангажирани жители. " Малките промени могат да покажат на хората, че не всичко зависи единствено от общината. Ние също можем сами да се организираме и да променяме средата с малко средства и повече труд ", споделя в умозаключение Димитър Караджов.
Статията е част от. То излезе в печатен вид през септември 2021 година
Между жилищните блоковете в така наречен индустриална зона в Силистра, единствено на няколко метра от граничния контролно-пропускателен пункт с Румъния и напълно покрай брега на река Дунав, се открива непредвидена панорама. Там се намира един от най-популярните съветски пътнически самолети - Ту-134, употребен от българската самолетна компания " Балкан ".
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР