Статистиката, която събрахме е смразяваща - между 80 и 100

...
Статистиката, която събрахме е смразяваща - между 80 и 100
Коментари Харесай

Фандъкова: На войната по пътищата ще отговорим с война срещу високата скорост

Статистиката, която събрахме е смразяваща - сред 80 и 100 хиляди засечени превишения на позволената скорост на месец. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

" След случая на бул. „ Черни връх “ общината сложи 32 радарни табла за скорост – от една страна, водачите да имат опция за самоконтрол, а от друга, с цел да събираме информация, по която полицията да може да провежда и насочва по-добре своите сили за надзор ", разкри тя.

Изказване на кмета Йорданка Фандъкова на изключително съвещание на Столичния общински съвет по отношение на пътната сигурност:

Обръщам се първо към жителите от регион „ Илинден “, които са с нас. Всички ние, представителите на институциите, през днешния ден би трябвало да поемем съответни задължения пред вас за възстановяване на сигурността.

Дължим на Явор и Ани, на техните фамилии и другари, на околните на всички жертви на произшествия, съответни задължения и резултати. Защото по този начин повече не може. На тази война по пътищата, в която се избиват почтени хора, би трябвало да отговорим с война. И това е война против високата скорост. Скоростта убива и нашата задача е да натиснем спирачката. Няма едно решение – нужни са и другите физически ограничители, които общината построява, и камерите за скорост с неизбежни наказания от Министерство на вътрешните работи и бързи и обективни санкции от законодателната и правосъдната власт. И несъмнено, законови промени, които да създадат допустимо всичко, което поемаме като задължения. Надявам се, е това се схваща и в Народното събрание ще бъде прегледан Закона за придвижване по пътищата. Отговорът би трябвало да е обединен, с цел да се вдигне кракът от педала на газта.

След случая на бул. „ Черни връх “ общината сложи 32 радарни табла за скорост – от една страна, водачите да имат опция за самоконтрол, а от друга, с цел да събираме информация, по която полицията да може да провежда и насочва по-добре своите сили за надзор.

Статистиката, която събрахме е смразяваща - сред 80 и 100 хиляди засечени превишения на позволената скорост на месец.

Засечени 198 км/ч по бул. „ България “, 160 км/ч по бул. „ Ал. Малинов “, 153 км/ч по бул. „ Черни връх “; 154 км/ч по бул. „ Сливница “, 159 км/ч по бул. „ Т. Александров “. Това са „ върховете “ единствено за април – само че не става дума за първенци, а за евентуални убийци.

През предишния месец радарите ни са засекли 30 водача, които са карали с над 130 км/ч по бул. „ Т. Александров “ при кръстовището с бул. „ Вардар “; 20 водача са карали с над 180 км/ч по бул. „ България “ при ул. „ Флора “; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „ Черни връх “ и 35 водача са карали с над 130 км/ч по бул. „ Сливница “ при бул. „ Инж. Ив. Иванов “.

Недопустимо е да продължим да гледаме стягащите сърцата изповеди на майки и татковци по малките екрани, и да не променим черната статистика. Това не са цифри, а лица, фантазии и животи, които са отнети.

Затова няма нито място, нито време за прекачване на отговорност сред институциите. Няма никаква изгода от взаимните обвинявания. За войната по пътищата почтени няма.

Затова предлагам съответни задължения и периоди от страна на Столична община, които имам вяра, че ще получат поддръжка от целия общински съвет.

На първо място, във връзка с контрола на скоростта:

Поехме ангажимент пред Пътна полиция да подготвим планове и да сложим стълбове за монтиране на камери на 4 съответни точки, които определихме дружно. Местата са определени по брой регистрирани нарушавания и произшествия (на бул. „ Черни връх “, бул. „ Ал. Малинов “, бул. „ Цар Борис III “ и на Околовръстния път). Поехме ангажимент към Министерство на вътрешните работи, че ще изготвим техническите планове - те към този момент са подготвени. Предстои издаването на позволения за градеж. Закупили сме и кутиите.

Проучихме периодите за доставка и инсталиране на камери за скорост  и поемам ангажимент до месец да доставим 5 нови мобилни камери за надзор на скоростта, които да предоставим на Пътна полиция. Едната наложително ще работи на бул. „ Сливница “. Камерите ще могат непосредствено да дават данни към Единния център за обработка на нарушавания на Министерство на вътрешните работи.

Законодателството сега не позволява на общините да правят надзор по Закона за придвижване по пътищата и да глобяват за превишена скорост. Затова сме подготвени финансово и механически да работим дружно с Министерство на вътрешните работи, както и до момента сме го правили.

Във второ Народно заседание се оферират промени в Закона за придвижване по пътищата, които да разрешат в контрола по пътищата да се употребяват изграждани от общините системи за видеонаблюдение. Очаквам това да бъде предпочитан закон и да се гледа като първи в Народно събрание. Предлагаме още локалната власт да се включи и във връчването на фишовете при даване на административни услуги – тъй като наказванията са ефикасни, когато са неизбежни.

Столична община има опция безусловно за няколко месеца след приемането на закона да разшири системата за видеонаблюдение и с спомагателни камери за скорост.

В последните 10 години изградихме най-голямата в страната Интегрирана автоматизирана система за сигурност. В нея са включени над 4500 камери, от които 560 са камерите за ръководство на трафика и над половината са с функционалност за различаване на номера. Всички данни от интегрираната система за сигурност са налични в действително време и в центъра за видеонаблюдение на Столична дирекция на вътрешните работи. Към тази система включваме над 1000 камери в метрото и новата система за сигурност в градския превоз с към 4000 камери във всички транспортни средства.

Месечно Столична дирекция на вътрешните работи ще получават и информация от 32-те радарни табла за скорост, които изградихме при започване на тази година. Данните от тях дават доста ясна информация за това къде е нужно да се насочат повече сили и средства за надзор.

На второ място, за физическите ограничители на скоростта:

Конкретно за бул. „ Сливница “ разпоредих експертна оценка и благодаря на външните специалисти, които се включиха. Разговаряхме и за няколко ограничения, които незабавно разпоредих.   

В най-кратки периоди ще инсталираме физически разграничители по бул. „ Сливница “ сред двете платна за придвижване, на пешеходните пресичания ще изградим защитни пешеходни острови и ще инсталираме изкуствени неравности за ограничение на скоростта в локалните платна при спирките на градския превоз.

С мое предписание е обновена работата на всички светофарни уредби в 24-часов режим по бул. „ Сливница “. Тъй като и тази мярка е противоречива съм поискала Транспортната комисия на общината, в която има и представители на КАТ, да прегледат изключването на функционалността на „ мигащо жълто “ след среднощ по съществени улици и булеварди. Това ще докара до очакване на празни улици, само че откакто не можем да се научим да съблюдаваме разпоредбите, предлагаме и тази по-строга мярка.  

Столична община ще вкара пробно работен режим „ всичко алено “ на светофарните уредби през нощта. С тази функционалност „ всичко алено “ се подава червен сигнал за всички направления на придвижване през кръстовището, до момента в който не бъде засечен участник в придвижването. При засичане на идващ автомобил,  светофарният контролер пресмята времето за постигане до стоп линията с оптимално позволената скорост и подава зелен сигнал. Ако автомобилът се движи с разрешена скорост, ще премине през кръстовището без нужда от прекъсване. Ако обаче се движи със скорост по-голяма от разрешената, зелен сигнал се подава след понижаване на скоростта или прекъсване на стоп линията. Пешеходците би трябвало да употребяват бутоните на светофарите.

Възложихме и монтиране на съоръжение на няколко тестови кръстовища със системи за засичане на прекосяване на алена светлина. Тази информация ще подаваме на Министерство на вътрешните работи за санкциониране.

През 2022 година изградихме над 40 нови пешеходни пътеки, над половината от тях - повдигнати. По разпоредба там където има светофари, не може да се направи повдигната пешеходна пътека, само че и по тази причина съм желала изключения в някои изключително рискови места. 40 са съществуващите пешеходни пътеки, на които изградихме спомагателни инфраструктурни ограничения – покачване или различен вид сигнализация. Над 800 са осветените пешеходни пътеки към днешна дата. На 10 местоположения на пешеходни пътеки през трамвайни линии, където не е допустимо покачване, сме инсталирали полусфери за ограничение на скоростта на колите.

Над 100 местоположения монтирахме физически ограничители против прекъсване в региона на кръстовища и пешеходни пътеки с понижена видимост.

Започнахме построяването на защитни пешеходни острови на бул. „ Симеоновско шосе “, бул. „ Черни връх “, бел. „ Стамболийски “, бул. „ Дондуков “. През тази година продължаваме монтирането им и на други булеварди, в това число и на бул. „ Сливница “.

И на трето място са акциите ни за образования по пътна сигурност и образования на млади водачи:

Изградихме 128 профилирани площадки за пътна сигурност в учебните заведения и детските градини, с цел да могат децата да научават разпоредбите в действителна среда.

Преди няколко седмици открихме и специфична площадка на полигона за образование на реакции при рецесии. Годишно над 2800 деца от столичните учебни заведения и градини минават през образования с експерти.

София е и първият град, който сътвори Общинска стратегия за образования на млади водачи. Над 150 младежи минаха гратис през теоретично и практическо образование на полигон.

В умозаключение ще повторя -  войната против високата скорост изисква обединен отговор и обединени старания на всички институции и общество. Без това още веднъж ще потънем в процедури и писма, което не би трябвало да допуснем.

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР