Стартиращата компания Tickey започна продажбата на мобилни билети за градския

...
Стартиращата компания Tickey започна продажбата на мобилни билети за градския
Коментари Харесай

Високотехнологичен стартъп направи за смях общинската администрация във Варна

Стартиращата компания Tickey стартира продажбата на " мобилни " билети за градския превоз във Варна през едноименната си онлайн платформа. Това сподели за " Дневник " Димитър Димитров, основен изпълнителен шеф на стартъпа, който е измежду най-динамично разрастващите се в България.

" Договорът ни с общинското сдружение " Градски превоз " беше подписан на 31 май т. година, сподели Димитров. Монтажът на устройствата стартира към 15 юли и

за не повече от две - три седмици

успяхме да оборудваме към 90% от всички рейсове на компанията. След това за два дни обучихме кондукторите, които сега продават ръчно билети, а единствено за 1 нощ разлепихме осведомителните стикери в рейсовете ". По данни на Tickey, инвестицията на компанията за инсталиране и въвеждане в употреба на системата е в размер на по-малко от 20 хиляди евро.

Онлайн продажбите на Tickey обезсмислят в огромна степен скъпата и към момента неработеща система за електронна продажба на билети, построена по плана с европейско финансиране " Интегриран градски превоз на Варна ". Общинската администрация в града безрезултатно се бори с нейното въвеждане в употреба към този момент трета година, откакто похарчи за направата и монтажа на машините 8.3 млн. лева

Проблемът се оказа в

некомпетентността при сключването на контракт

с изпълнителя на публичната поръчка - " Обединение съвременен превоз ". Според техническото предложение на изпълнителя, изпратено до ръководителя на плана Биляна Якова, неговото обвързване е било единствено " да достави и инсталира машини с фискални устройства, само че не и фискализирани ". Якова е приела предлагането без възражения, вследствие на което, година след двукратно удължавания период за осъществяване на плана, машините, инсталирани в рейсовете и по спирките на градския превоз във Варна, не могат да проработят. Междуврменно огромна част от тях към този момент са развалени и неизползваеми.

В опит да маскира неуспеха на администрацията, която управлява, кметът на града Иван Портних към този момент няколко пъти от май м.г. до в този момент публично афишира, че системата ще проработи всеки миг, само че това по този начин и не случва.

 Неработещите автомати за електронна продажба на билети - 8.3 млн. лева и 3 години несполучливи опити за въвеждането им в употреба.
Неработещите автомати за електронна продажба на билети - 8.3 млн. лева и 3 години несполучливи опити за въвеждането им в употреба.

В същото време, дребният стартъп Tickey е съумял да инсталира устройствата си за пазаруване на мобилни билети за по-малко от два месеца в 180 от рейсовете на общинското сдружение " Градски превоз " и да ги вкара в експлоатационен режим против

инвестиция под 20 хиляди евро

Според изпълнителният шеф на компанията останалите рейсове ще бъдат оборудвани с устройства най-късно до края на август.

" Не бих желал по никакъв метод да се канфронтирам с общинската администрация във Варна, сподели Дмитър Димитров. Целта ни е само да покажем, че този бизнесмодел е по-успешен от другите ".

Системата на Tickey разрешава на

всеки, който има в себе си смарт телефон

или друго мобилно устройство обвързвано в интернет и употребява банкова карта или PayPal акаунт да си купи мобилен билет незабавно щом влезе в рейс или тролей във Варна. Цената е същата като на хартиения билет. Според изследване на организация Pragmatica от 2013 година близо 64% от българите употребяват смарт телефон. Около 90% от тях живеят в София и регионалните градове.

За да бъде употребена системата на Tickey, на всяко устройство, през което се прави покупката на билет, би трябвало да бъде конфигурирано едноименното мобилно приложение. То е налично за свободно събаряне в платформата Гугъл Play. Системата употребява датчици за непосредственост, които не разрешават предварителна покупка на билет. Тя обаче има функционалност, която демонстрира най-хубавия и бърз маршрут за напредване до избрана точка на Варна.

Бизнес моделът

на започващата компания се базира върху предварителното пазаруване на билети за градския превоз, а според от броя им се образува и отстъпка от цената, която може да варира сред 4% и 10%.

Tickey към този момент продава билети на 11 входа в 9 метростанции в София, както и по двете тролейбусни линии в Бургас, където следва покриване на целия градски превоз. В началото на 2016 година, още преди системата да бъде внедрена на станциите на софийското метро, Tickey стартира взаимна работа с фериботния пункт в графство Корнуол във Англия. Стартиращата компания работи и върху пилотен план за метрото в Делхи.

На 22 август сдружението ще пусне в употреба аналогична система за продажба на мобилни билети в канадския град Шербрук. По различен сходен план стартъпът работи и в Португалия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР