Стартира мисия Вода в Северозапада. Доброволци от цялата страна почистват

...
Стартира мисия Вода в Северозапада. Доброволци от цялата страна почистват
Коментари Харесай

Доброволци от цялата стана почистват изворите в две мездренски села /снимки/

Стартира задача „ Вода ” в Северозапада. Доброволци от цялата страна почистват и възвръщат старите извори в двете мездренски села Ослен Криводол и Лик. С концепцията да опазят скъпия естествен запас, във времената на световното засушаване, в акцията се включиха доброволци от София, Троян, Петрич, Сливен и локални хора от двете села.
Почистването и облагородяването започнаха от петък в Ослен Криводол и продължиха в Лик през уикенда.
„ Не е пипано сигурно от 15-20 години нищо, до момента в който дядо ми е разказвал, че тези изворчета са се чистили всяка година, маха се утайката, чисти се от корени и по този начин самият извор усеща и дава още повече вода, тъй като преди този момент не течеше нищо “, описа доброволецът Кирил Начев.
Идеята се родила преди три години, когато локален гражданин почистил и укрепил първия извор.
„ В момента, в който го потърсих, доста мъчно го открих, безусловно бродех из тези гори, до момента в който го открих, и по-късно взех решение да го направя налично “, сподели Сергей Цеков.
Доброволческата акция се извършва от съдружие „ Фабрика за хрумвания “ в партньорство с Община Мездра по програмата „ Младежи за околна среда “ на Министерство на околната среда и водите посредством възлагане от Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца.
Освен разчистване на каптажите от коренища, кал и шума, където е нужно бяха измазани от вътрешната страна, с цел да няма течове.
Водата е изследвана от доброволците и е в нормите, а хората считат, че даже е лековита. Предстои и стерилизация. Подготвят се табели, които да бъдат сложени до изворите. Те ще демонстрират пробите на водите и информация за тях.
Стотици са изворите към селата Лик и Ослен Криводол. Само в Ослен Криводол изворите са 47, а в Лик 14 и това са тези, които са настоящи сега.
Акцията на доброволците ще продължи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР