Стартъпът Boom Supersonic обяви, че Федералната авиационна администрация на САЩ

...
Стартъпът Boom Supersonic обяви, че Федералната авиационна администрация на САЩ
Коментари Харесай

Прототипът на свръхзвуковия самолет на Boom Supersonic получи разрешение за първия си свръхзвуков полет

Стартъпът Boom Supersonic разгласи, че Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) е дала позволение за първия полет на прототипа XB-1 със скорост, по-висока тази на звука. Полетът ще се организира на неопределена дата в база на Военновъздушни сили на Съединени американски щати по два утвърдени коридора.

Този първи полет със скорост, надвишаваща тази на скоростта на звука ще „ акт на доверие “, с цел да се затвърди позицията на компанията във възраждането на гражданската свръхзвукова авиация.

По време на полетът XB-1 ще бъде придружаван от аероплан за гонене. Неговата цел ще е да улесни събирането на информация за експлоатационните характерности, в това число ръководство, височина, скорост и летателна валидност.

Илюстративно изображение на свръхзвуковия пътнически аероплан Overture на Boom Supersonic.

По-рано Boom Supersonic заяви, че прототипът XB-1 ще извърши 20 дозвукови полета, преди да премине към етапа на тествания при скорости над 1 Max (1225 км/ч). XB-1 извърши първия си полет преди месец. Тогава той беше във въздуха 12 минути и форсира до 455 км/ч. Скоростта на звука се пресича при 1224 километра в час. С други думи, прототипът би трябвало да утрои скоростта си от първия полет. За напълно ново и неизпитано съоръжение това ще бъде рисковано начинание, тъй като не на вятъра са планувани цели 20 дозвукови полета, преди XB-1 да премине 1 Max.

Самолетът ще извърши първите си три свръхзвукови полета поредно със скорости от 1,1 Мах, 1,2 Мах и 1,3 Мах.

Може да се допусна, че тестванията ще бъдат извършени по авансово утвърден метод и прототипът ще извърши своите 20 пробни дозвукови полета, преди да се издигне във въздуха, с цел да преодолее бариерата от 1 Мах.

Въз основа на тестванията на прототипа XB-1, Boom Supersonic и нейните сътрудници се надяват до края на десетилетието да основат Overture – цивилен свръхзвуков аероплан, който да транспортира към 60 пасажери със скорост до 1,7 Max (~2100 км/ч). Това би понижило времето на трансатлантическите полети на половина. За да стане това допустимо, компанията би трябвало освен да сътвори нов аероплан и мотори.

Най-важното е, че новата платформа би трябвало да бъде задоволително тиха, с цел да лети над земята. В момента тя не е такава. Прототипът XB-1 е толкоз гръмък, колкото и военните свръхзвукови самолети, тъй че FAA направи изключение за него, с цел да организира първите свръхзвукови проби над територията на Съединени американски щати. В бъдеще гражданските свръхзвукови самолети би трябвало да летят толкоз безшумно, колкото и техните дозвукови аналози. Именно това е и задачата на този план.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР