Старозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше обявен за живо съкровище на

...
Старозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше обявен за живо съкровище на
Коментари Харесай

Български хлебар бе обявен за съкровище на ЮНЕСКО

Старозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше разгласен за живо богатство на ЮНЕСКО. Майсторът замесва самун по антична рецепта с жива квас и изворна вода.

Българският хлебар, който има икономическо обучение, преди години е решил да изостави кариерата си на маркетингов експерт и да се отдаде на заниманието си – месене на самун.

Богданов споделя, че традицията на домашно приготвения самун съвсем изчезва от страната ни, поради което хлебарят се заинтересувал по какъв начин да възвърне традицията в българските семейства.

Майсторът деликатно сортира съставките, от които подготвя хляба. Хлебарят меси продукцията в своята фурна с квас, която също създава самичък.

 Тесто

„ Хлябът подготвен с такава квас, аз я назовавам дива, тъй като се улавя от природата. Хлябът, изработен с нея, безусловно излекува съвсем всички болежки в стомаха " – споделя Богдан.

На Богданов му е лишило много време до момента в който реализира съвършената квас за въвличане. Сега той единствено я поддържа при предпазване на подобаваща температура и зареждане по няколко пъти дневно.

В домашно приготвената квас е записана бактерията лактобацилус бревис, която е обект на теоретичен интерес. Микробиолог от Софийския университет Свети Климент Охридски даже е написал докторантурата си, изследвайки вариантите на маята.

Майсторът подготвя хляба в дребната работилница Топла фурна в Стара Загора, която е доста известна в града на липите. Единственият асистент на Богданов е неговата майка Надя.

 Хляб

От фурната излизат по 70 хляба всеки ден, като хлебарят се надява скоро броя им да надвишава 100.

Старозагорецът споделя, че хубавият и апетитен самун може да се и чуе, когато се разчупва коричката му.

Хлябът от Топлата фурна на Богдан се продава единствено опакован в хартия от чиста целулоза, с цел да диша и да се резервира по-дълго. Пакетът пък е завързан с връв на панделка като подарък.

Мечтата на Богдан е да сътвори цяла верига от фурни, които оферират домашно подготвен самун с дива квас. Старозагорецът е окуражен до идната година да образова 1000 индивида по приготвянето на хляба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР