Старото депо за неопасни битови отпадъци край Братово вече се

...
Старото депо за неопасни битови отпадъци край Братово вече се
Коментари Харесай

Започна рекултивацията на старото депо в Братово

Старото хранилище за неопасни битови боклуци край Братово към този момент се рекултивира. Сметището действа от 1982 година, а след въвеждането на районната система за ръководство на отпадъците през 2015 година то беше закрито.

Дейностите по рекултивация започнаха през днешния ден и ще протекат на два стадия – софтуерна и биологична. Първият вид обработка включва оформяна на клетката на депото, предепониране на боклуци, разчистване на близките територии и отклоняване на инфилтратните води. Предстои създаване и на уреди за отвеждането на намиращия се в депонираните материали биогаз.

Биологичната рекултивация включва слагане на почва и засаждане на трева, което ще разреши мястото да стане естествена част от заобикалящата го околна среда.

„ Рекултивирайки това хранилище, ние съхраняваме природата на Бургас. По този метод ще бъдат предпазени околните аграрни парцели и езерото Вая от нежелани въздействия “, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

„ Проектът има огромно значение за опазването на екосистемата в региона, тъй като няма да се допусне замърсяване на повърхностните води, които текат наоколо до клетката “, добави зам.-кметът Весна Балтина.

Рекултивацията ще обхване повърхност от близо 117 декара. Срокът за осъществяването на плануваните действия е 24 месеца. Проектът на Община Бургас за осъществяването на рекултивационните действия е озаглавен " Закриване, рекултивация и мониторинг на хранилище за неопасни боклуци - Братово ", ДБФП BG16M1OP002-2.010-0034-C01, финансиран по Оперативна Програма „ Околна среда 2014-2020г. “, съфинансиран от ЕФРР.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР