Старите пластмасови чаши за кафе скоро няма да могат да

...
Старите пластмасови чаши за кафе скоро няма да могат да
Коментари Харесай

Кафето вече в различни чаши, вижте какви

Старите пластмасови чаши за кафе скоро няма да могат да се употребяват.

Нова разпоредба планува наложително съдовете за питиета да са създадени от 30% рециклирана суровина. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева по време на интернационалната конференция „ Зеленият преход – решения и провокации за България “. „ Предстои приемането на Наредба за ограничение на въздействието на избрани пластмасови артикули за еднократна приложимост “, заяви заместник-министърът. Проектът планува обвързване за вложение на рециклирана суровина в съдовете за питиета – 30%, и цел от 90% разделно събиране на РЕТ бутилки. Целта е да се приложат поетапни ограничения за смяна на потребителските модели.

„ За прехода към кръгова стопанска система при ръководството на отпадъците стремежът е за удължение на виталния цикъл на продуктите посредством политики и софтуерни решения за наново потребление и преработване на материали и артикули. Нарастващото търсене на първични материали и енергийни запаси при лимитираното им предложение води до нуждата от развиване на нововъведенията – в партньорство с бизнеса и научните среди ще се търсят нови решения в индустрията “, сподели Колева.

Според нея от основно значение за ограниченията против промените на климата е по-разумното потребление на суровините, като смяната би трябвало да обгръща целия индустриален цикъл. Новите цели за 2035 година, заложени в Закона за ръководство на отпадъците, са 65% повторна приложимост и преработване на битови боклуци и ограничение на депонирането до 10%.

Политиката на Министерство на околната среда и водите планува още разширение на системите за разделно събиране на боклуци от опаковки, в това число създаване на площадки за предаване на боклуци от семействата, с което да бъдат обезпечени спомагателни благоприятни условия за повторна приложимост и преработване на боклуци, които в този момент не са обхванати в системитеКафето към този момент в разнообразни чаши, вижте каквиКафето към този момент в разнообразни чаши, вижте каквиКафето към този момент в разнообразни чаши, вижте каквиКафето към този момент в разнообразни чаши, вижте каквиКафето към този момент в разнообразни чаши, вижте каквиКафето към този момент в разнообразни чаши, вижте какви
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР