Старите билкари казват, че билките са най-силни, когато сам си

...
Старите билкари казват, че билките са най-силни, когато сам си
Коментари Харесай

Полезни билки срещу есенни болки

Старите билкари споделят, че билките са най-силни, когато самичък си ги набереш. Те са изпитан способ за реализиране и поддържане на положително здраве. За идващия сезон е добре да се запасим с есенни билки.

С идването на есента идват изменчивото време и есенните болежки. Можем да с преборим с тях с есенни билки.

Най- подобаващи за сезона са билки като:

Къпината укрепва капилярите и има противовъзпалително деяние. Има високо наличие на витамини и облекчава  проблеми с дихателната система.  Отвара от къпина се подготвя от листата и цветовете на горския плод по след­ния на­чин: 10 гр. от су­ро­ви­на­та се за­пар­ват с една чаша во­да. Смес­та престоява 2 ча­са, пре­цеж­да се и се при­е­ма по ед­на су­пе­на лъ­жи­ца, 4 пъ­ти дневно.

Мащерка  – Мащерката се приема при голям брой болести, само че е най – използвана при настинка и следствията от нея. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца изсушена ма­щер­ка с ед­на ча­ша го­ре­ща во­да и ос­та­ве­те за около час в зат­во­рен съд.  Прецедете отварата и приемайте по 1-2 лъжици 3 пъти на ден.

Шипка -от всички есенни горски плодове шипката е с най-високо наличие на витамини. Шипката е наричана още „ царицата на билките “ и това не е инцидентно, тъй като тя съдържа най- огромния букет от потребни за организма субстанции и витамини. Отварата от шипки е отличен метод да засилим имунната си система и да върнем кондицията на организма защитавайки се от есенните вируси.

Ореховата шума е един от най-полезните естествени блага на есента. Тя може да се бере през цялата година, само че в този сезон е изключително богата на йод и потребни съставки. Направете си топла вана, накиснете във водата орехова шума и ще усетите благотворното й влияние освен върху кожата си, само че и върху целия организъм. Този обред гони от тялото токсините и оказва помощ на вътрешните органи да изхвърлят свободните радикали. Неслучайно при заплаха от лъчева болест се предлага да се приема малко количество йод.

Дренките са богати на калий, желязо, витамин C. Действието им при диария е незаменимо, само че са потребни и при висока температура и проблеми с венците. Според националните вярвания това е най-слънчевият плод, който вирее у нас. Дрянът събира слънчеви лъчи 9 месеца до момента в който плодът му узрее.

Кимион- Есента е времето да съберете невероятните семена на кимиона. Той вирее отлично в саксия на балкона, което го прави съвършен за развъждане у дома. Известен е с изгодите си за храносмилателната система. Богат е на желязо. Има капацитет да се бори с диабета, както и да спомага в предварителната защита на това заболяване. Подходящ е за ястия с фасул, супи, печива, яхнии.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР