Стара Загора. Община Стара Загора беше домакин на онлайн среща

...
Стара Загора. Община Стара Загора беше домакин на онлайн среща
Коментари Харесай

Община Стара Загора и Microsoft България ще си сътрудничат за развитието на IT сектора

Стара Загора. Община Стара Загора беше хазаин на онлайн среща сред кметът Живко Тодоров и Калин Димчев, изпълнителен шеф на Microsoft България, и част от неговия екип - Ева Попова, районен управител Публичен бранш и Гергана Русева, управител продажби бранш Образование. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

Повод за срещата беше разискване на благоприятни условия за съдействие сред компанията и Община Стара Загора под надпис „ Да отключим бъдещето посредством обучение и съвременна администрация – Стара Загора “. Инициативата на кмета Живко Тодоров има за цел дълготрайно развиване на Стара Загора и трансформиране на икономическия профил на града посредством цифрови, новаторски и зелени решения. Каузата сплотява напъните на локалната власт, бизнеса, просветителния и теоретичен бранш за осъществяване на цялостния капацитет на града.
„ В днешно време, когато технологиите съпътстват целия ни живот и когато с помощта на технологиите ние оставаме свързани, това ни демонстрира какъв брой би трябвало да влагаме в този бранш. Трябва да оказваме помощ на младежите да се развиват в вярната посока, точно по тази причина основахме новата гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Миню Балкански “ в Стара Загора “, откри срещата градоначалникът. Той добави, че задачата на образователното заведение е да приготви младежите за новостите в бранша на осведомителните технологии и да им даде положително обучение, на което могат да стъпят в последващото си развиване. Тодоров напомни, че от тази образователна година в Тракийски университет бяха разкрити нови специалности в региона на IT технологиите, което е още една позитивна тенденция на развиване на града и района. „ Ние ще продължим да оказваме помощ и сме подготвени да изградим общинска стратегия, която да подкрепя образованията както на учениците, по този начин и на учителите. В Стара Загора има доста възпитаници, които получават езикови умения “, безапелационен бе кметът. Тодоров благодари на Мicrosoft като съобщи, че партньорството ще бъде доста ползотворно и за двете страни.

„ Навлизаме в епоха на още по-дълбоки и динамични цифрови трансформации. Трансформации, които ще концентрират в още по-голяма степен добавена стойност. Ние като просветителна система би трябвало да се подготвим и да подкрепим оптимално бранша на осведомителните технологии. Това е бранша с най-динамично развиване през последните години “, изясни по време на срещата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той бе безапелационен, че в бъдеще съвсем всички специалности ще изискват задълбочени цифрови умения. Министърът добави, че се влага в образованието по осведомителни технологии в учебно заведение.
Вълчев поздрави Община Стара Загора за основаването на гимназията по Компютърни науки и математически разбори като заключи, че това е мислене в бъдещето и предвидливост на развиване.

Сред основателите за осъществяване на срещата бе и министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който разгласи, че плановете в бранша на осведомителните технологии и аутсорсинга на бизнес услуги в България за интервала от 2017 – 2020 година са 25 с общ размер на вложенията 85.35 млн. лева и откриване на 3219 нови работни места.
Министър Борисов бе безапелационен, че развиването на IT секторa е най-силно през миналата 2020 година макар пандемичната рецесия, тъй като от всички 34 сертифицирани планове по ЗНИ – 10 са във високотехнологичните услуги, с общ размер на плануваните вложения над 80 млн. лева и 1589 нови работни места.

Министър Борисов подсети, че има основана към този момент и нова Агенция за нововъведения, която ще бъде в тясно съдействие с Министерството на стопанската система, Министерството на образованието и науката, научните среди и бизнеса, с цел да може най-бързо и дейно да се задоволят потребностите на стопанската система и развиването на просветителна инфраструктура.
Не на последно място, той показа, че по негово предложение и по предложение на министър Красимир Вълчев, е взето решение за подписване на Споразумение за съдействие и съгласие сред нашата страна и Microsoft.

„ Приветстваме този вид мислене и сме подготвени да бъдем сътрудници, да вървим дружно по този път. Горди сме с това, което видяхме в Стара Загора “, съобщи изпълнителен шеф на Microsoft България Калин Димчев. Той добави, че компанията влага дълготрайно в разнообразни платформи за възстановяване на уменията. " В България има над 27 000 души, възползвали се от обучителните ни стратегии. Готови сме да си сътрудничим с всеки с ясна визия и блян за развиване, като ще се радваме да го създадем с просветителните институции и бизнеса в Стара Загора “, безапелационен е Димчев. Участниците в срещата се сплотиха към концепцията, че влагането на средства в обучение може да докара вложители, а основаните от тях работни места да привлекат младежи да работят и живеят в Стара Загора и района.

Докторът по информатика в Софийски университет Андрей Бъчваров дефинира самодейността на Microsoft България като мотивираща работодателите от IT бранша като него да стартират по-активна инвестиция. Toй се ангажира в основаване на цифрови умения най-малко на 30-40 деца от Стара Загора, които да се обучат през Телерик Училищна Академия.

По време на диалозите бяха показани разнообразни благоприятни условия и положителни практики на компанията – приложения за образования, за развиване на районни администрации и други Договорено бе специалистите от Microsoft България да споделят положителни практики и хрумвания, осъществени в други страни.

Участие във форума взе ректорът на Тракийски университет доцент Добри Ярков, зам.-кметът Иванка Сотирова, началникът на РУО Татяна Димитрова, съоснователите на „ Телерик Училищна Анадемия “ Васил Терзиев и Бойко Яръмов, представители на Българска стартъп организация BESCO, шефове на учебните заведения и част от бизнеса в Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР