Стара Загора. На официална церемония снощи в залата на Оперния

...
Стара Загора. На официална церемония снощи в залата на Оперния
Коментари Харесай

Стара Загора: На официална церемония в залата на Оперния театър бе закрита кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта 2017“

Стара Загора. На публична гала нощес в залата на Оперния спектакъл бе закрита акцията „ Стара Загора - Европейски град на спорта 2017 “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . По концепция на кмета Живко Тодоров, Общината издаде и книга, отдадена на огромните старозагорски имена в спорта „ Шампионите описват ” (Живи мемоари на известни спортни персони на Стара Загора). За премиерата на сцената бяха поканени всички герои в книгата.
Журналистът Петър Драгиев, началник на креативния екип, се извини на спортистите, поради писанията на свои сътрудници по перо. Той бе безапелационен, че трудът на спортиста е заветен, тъй като по този начин спортистите дават образец на милиони хора по света по какъв начин да са здрави, щастливи и по какъв начин да живеят по-добре. Той даде образец с 80-годишния воин от книгата двукратният вицеолимпийски първенец по битка Станчо Колев, който закъсня, само че не разреши да подвигат хора, с цел да седне и сподели: ”Аз мога да заставам прав, няма да пречим на хората ”.
„ Това са героите, това е първа част от живите мемоари на известни спортни персони на Стара Загора ”, сподели още Петър Драгиев. По думите му, в случай че ги нямаше тях, може би Стара Загора нямаше да стане Европейски град на спорта.
Драгиев благодари на кмета Живко Тодоров, чиято е концепцията за книгата. „ Това е първата част, ще има и втора, и трета, в случай че би трябвало. Целта е да не забравяме хората, популяризирали Стара Загора и България, и те да бъдат образец ”, споделя Живко Тодоров.
„ Тази книга е дневник на първенците. Тя разкрива по какъв начин работата на спортистите дефинира освен персоналната им орис, само че и тази на доста градове ”, безапелационен бе Драгиев. Той цитира думите на Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, съгласно който Стара Загора е град, който се грижи за хората. „ Приветстваме самодейността на кмета Живко Тодоров да бъде издадена спортна книга, която да въодушевява старозагорци ”, споделя още Наврачич.
„ Убедена съм, че книгата ще бъде явен знак на почит и благодарност към спортните ни митове, само че и мощен образец, ентусиазъм за младото потомство ”, написа Стефка Костадинова, ръководител на Българския олимпийски комитет.
„ В документалните разкази има напрежение и адреналин, необятна амплитуда на положенията, победи и провали, пот и кръв от време на време, внимание и грубости, находки и пропуск, само че са ИСТИНСКИ ”, изяснява в предговора към книгата Драгиев. Според него, е непокътнато оптимално достоверното слово на героите, които с действителния си темперамент, с съответните си достижения и опит са образец както за младите спортисти, по този начин и за всички, които се борят да надвишават моментните си благоприятни условия, да изковат триумфа си в остроконкурентна среда.
В книгата спортовете и първенците са подредени по азбучен ред: акробатика – Марияна Макулова, Мариян Михалев, Пенка Ненова, Роза Пенчева; бадминтон- Владимир Шишков, Нанко Чорчопов, Петя Неделчева, Ради Димитров, Слънчезар Цанков; баскетбол – Васил Кифев, Здравко Боев, Ирина Губа; битка – Мариян Недков, Никола Динев, Петър Манев, Стоян Добрев, Христо Маринов, Явор Янакиев; ендуро – Жоро Хаджиев;корабомоделизъм – Евгени Генов; лека атлетика- Емилия Драгиева, Красимира Чахова, Мирела Демирева;спортна пукотевица – Аница Вълкова-Паничкова, Симеон Симеонов;футбол-Евгени Янчовски, Иво Иванов, Петко Петков, Пламен Липенски, Теньо Минчев, Христо Стоичков.
В креативния екип, основал книгата, вземат участие част от най-хубавите журналистически пера в Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР