Стара Загора. Към момента състоянието на язовирите на територията на

...
Стара Загора. Към момента състоянието на язовирите на територията на
Коментари Харесай

ДАМТН: Към този момент състоянието на язовирите в страната е нормално

Стара Загора. Към момента положението на язовирите на територията на цялата страна е обикновено. Това сподели ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) Петър Горновски по време на взаимна работна среща с регионалния шеф на област Стара Загора Гергана Микова и кметове, и представители на общини от района, оповестиха от пресцентъра на ДАМТН . Във връзка с проливните дъждове в страната през последните дни е задействан спешният щаб на държавната организация, въведени са 24-часови наряди, а управлението организира среща по места за недопускане на случай на водоемите в страната.
„ Напомняме на всички притежатели на водоеми, без значение дали са общински или частни, да не престават да извършват нашите наставления, както и да наблюдават равнищата на стопанисваните от тях язовири “, акцентира Петър Горновски. От думите му стана ясно, че инспектори на ДАМТН не престават да наблюдават проблематичните водоеми, а спешният щаб на организацията ще продължи работа до нормализирането на метеорологичната конюнктура.
Кметовете от област Стара Загора бяха осведомени и с опцията да внесат в Министерството на стопанската система стимулирано предложение за смяна на собствеността на язовирите при съществуване на взето решение от съответния общински съвет за прекачване собствеността безплатно на страната. Тази опция може да бъде осъществена в тримесечен период, а страната ще е ангажира с техния ремонт. Ръководството на ДАМТН акцентира, че след признатите промени в Закона за водите, контролът от страна на организацията ще бъде още по-засилен.
По време на полемиката беше разисквано и идната категоризация на язовирите по степен на евентуална заплаха, която ще се прави от комисиите, назначени със заповед на регионалните шефове. С въвеждането й ще се даде опция за установяване на друга честота на инспекциите от страна на контролните орган. По този метод ще се усъвършенства контрола на язовирите и ще се детайлизират условията за употребата им.
В днешната полемика присъединяване взеха и основният секретар на организацията Николай Николов, началникът на районния отдел „ Южна централна България “ ген. Йордан Кюмюрджиев и заместник-областният шеф Димитър Драчев. Срещите на управлението на ДАМТН с регионални шефове, кметове и представители на общини не престават в цялата страна, като през вчерашния ден бяха извършени съвещания и в областите Хасково и Кърджали.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР