Стара Загора Експозицията Епископската базилика и римското мозаечно наследство на

...
Стара Загора Експозицията Епископската базилика и римското мозаечно наследство на
Коментари Харесай

Световният ден на туризма бе отбелязан в Стара Загора с изложба

Стара Загора Експозицията „ Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол “ бе открита в Музея на религиите в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Организатори са Община Стара Загора, Организация за ръководство на Тракийски туристически регион, Фондация „ Америка за България “ в партньорство с Община Пловдив.

„ Инициативата е във връзка Световния ден на туризма. Нека всичко неприятно остане обратно и да не се връщаме към сложните години. Община Стара Загора е част от Тракийски туристически регион и си сътрудничи интензивно с Община Пловдив. Вярваме, че съдействието ни ще продължи и Стара Загора ще гостува в Града на тепетата ”, сподели отрасловият зам.-кмет Милена Желева.

„ Надявам се, това съдействие да стане традиция. Изложбата показва три от най-представителните монументи на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Вярвам, че тя ще провокира интерес у старозагорци и гостите на града. Експозицията към този момент е показвана в Париж, Лондон, Прага, а в този момент и в Стара Загора ”, изясни Радост Иванова, изп. шеф на Организация за ръководство на Тракийски туристически регион. Тя заяви, че концепцията е на Милена Желева и благодари за опцията да бъде показана изложбата в Града на липите.

Според Петър Калчев, шеф на Регионалния исторически музей, връзките сред Филипопол и Берое са били доста мощни. По думите му, съдействието може да продължи с общи изложения.

Експозицията показва 25 фотографии и осведомителни табла, които демонстрират великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните монументи на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска паметна постройка, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, антре и открит двор с колонади, е оживяло във времето, само че съхранени в два пласта са към 2 000 кв. м многоцветни мозайки, които трансформират базиликата в първокачествен монумент на културното завещание.

Изложбата е осъществена от Фондация „ Америка за България “ и досега е показана в 6 страни. Тя цели да подтиква както развиването на вътрешния туризъм, по този начин и съдействието за разпространение на обектите в Тракийски туристически регион.
Изложбата може да бъде обсъждана до 27 октомври 2021 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР