Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic

...
Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic
Коментари Харесай

Американски регулатор разследва изтеглянето на 2 милиона автомобила от Tesla заради автопилота

Националната администрация за транспортна сигурност на Съединени американски щати (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) разгласи, че е почнала следствие против американския производител на електрически коли " Тесла " (Tesla), съобщи Ройтерс.

Разследването визира моделите Model Y, X, S, 3 и пикапа " Сайбъртрък " (Cybertruck) в Съединени американски щати, оборудвани с автопилот и създадени сред 2012 година и 2024 година, означи административният орган.

Намерението на регулатора е да откри дали е обосновано решението на " Тесла ", оповестено през декември 2023 година, да изтегли над 2 милиона транспортни средства за ремонт. Тогава компанията разгласи, че би трябвало да бъдат сменени автоматизираните им системи за ръководство, известни като " Автопилот " (Autopilot), тъй като " може да не са задоволителни, с цел да предотвратят погрешно деяние на лидера " и могат да усилят риска от злополука.

Националната администрация за транспортна сигурност на Съединени американски щати изследва пътни произшествия, свързани с колите, на които са били конфигурирани обновена версия на софтуера за компютърната система, която ръководи автоматизираната система.

Агенцията показва, че " Тесла " е актуализирала софтуера на автоматизираната система за ръководство. Това е станало в отговор на изразените опасения по отношение на гарантирането на сигурността.

Регулаторът за автомобилна сигурност разкри в петък, че по време на своето изследване на актуалната версия на системата за автопилот е идентифицирала минимум 13 произшествия с коли на Tesla, включващи един или повече смъртни случая и доста повече, включващи съществени пострадвания, в които " предвидимото погрешно потребление на системата от лидера е изиграло явна роля. "

Компанията обаче не е демонстрирала " увереност да в профил (потенциален) недостатък, който съставлява голословен риск за сигурността " съгласно американския регулатор за транспортна сигурност.

Първата версия на софтуера за автопилот е внедрена в компанията през октомври 2015 година като част от версия 7.0. Версия 7.1 отстрани някои функционалности, с цел да понижи опциите за рисково шофиране. Версия 8.0 обработва радарни сигнали, с цел да сътвори облак от точки, сходен на лидар (LiDAR - Light Detection and Ranging), с цел да подкрепи навигацията при ниска видимост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР