Стара Загора. Две нови автоматични измервателни станции за контрол на

...
Стара Загора. Две нови автоматични измервателни станции за контрол на
Коментари Харесай

Данните от измервателните станции за контрол на чистотата на атмосферния въздух в Стара Загора вече са достъпни на интернет страницата на Общината

Стара Загора. Две нови автоматизирани измервателни станции за надзор на чистотата на атмосферния въздух наблюдават непрестанно равнището на фините прахови частици и чистотата на атмосферния въздух в гр. Стара Загора. Станциите са инсталирани и пуснати в употреба през месец декември 2020 год. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

Местоположението им е несъмнено за правилно отчитане на въздействието на другите източници на излъчвания на фини прахови частици, включително и тези от битовото отопление с дърва и въглища. Станция „ Железник “ е ситуирана в кв. „ Малък Железник “, междублоково пространство на ул. „ Иван Пашинов “ № 16, а станция „ Славянска “ се намира на площадка в региона на бул. „ Славянски “ № 2.

Измервателните станции са оборудвани с автоматизирани анализатори за по едно и също време премерване на концентрациите на ФПЧ10 и ФПЧ2,5 в атмосферния въздух, което е от значително значение за оценка на неподходящото влияние на замърсяването с фини прахови частици върху здравето.
Данните от двете автоматизирани станции постъпват в действително време в Eкспертния център по плана и в Община Стара Загора. От 8 юни е обезпечена визуализация на тези данни на интернет страницата на общината в раздел „ Околна среда “ от главното меню, подменю „ Качество на атмосферния въздух на адрес: https://air.starazagora.bg/ “. Визуализацията дава опция за следене както на последните данни от измерените за предходното денонощие средноденонощни стойности на двата индикатора за фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5), по този начин и за стойностите на фини прахови частици през определен 30 дневен минал интервал.

Автоматичните измервателни станции са обезпечени по Интегрирания план “Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух ”, който се осъществя с поддръжката на Програма LIFE на Европейския съюз. С данните от мониторинга ще се направи оценка на успеваемостта от прилаганите ограничения по плана, който сплотява напъните на шест общини – Столична, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Монтана, за трайно понижаване на замърсяването с фини прахови частици на атмосферния въздух.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР