Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е

...
Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е
Коментари Харесай

Пендаровски се включи в спора за македонския език

Становището на българските учени, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 21-и век, в който живеем, съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, оповестява в. " Слободен щемпел ".

Той отговаряше на журналистически въпроси по отношение на реакцията на Българската академия на науките по отношение на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата.

„ Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е одобрено и на интернационално равнище. Смятам, че е безпредметно да беседваме за нещо, което е реалност, прочут на всички, освен при нас и освен при тях, а е прочут в целия свят ”, съобщи Пендаровски в коридорите на антикорупционен конгрес в Скопие.

Той акцентира, че Преспанският контракт се базира на конференция на Организация на обединените нации от 1979 година, на която македонският език е типов като един от езиците в южнославянската група и е интернационално приет.

Да напомня, че съгласно конституцията на някогашна Югославия от 1974 година тази страна имаше три публични езика и един от тях бе македонският език, посочи Пендаровски.

Братя от Македония, не прекалявайте, приканиха от Вътрешна македонска революционна организация.

Зоран Заев изрази в македонска медия очакване, че България ще би трябвало да „ преодолее въпроса с македонския език “… Вътрешна македонска революционна организация не желае и не трябва да се меси в научни разногласия, само че напомня на премиера Заев, че България от дълго време е преодоляла „ казуса “ с езика, на който се приказва в Северна Македония и нищо повече няма да „ преодолява “. Освен това в интернационалното право не съществува акт като „ признание на език “. Ние сме признали самостоятелна Македония – първи в света. С това сме признали нейното право на конституция, в която публично Скопие може да назова езика си както желае. Това обаче няма по какъв начин да промени обстоятелството, че това е български език ”, написа в позицията на партията, която сега е част от ръководещата коалиция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР