Станиславски. Страст за живот“ е новият документален филм на режисьорката

...
Станиславски. Страст за живот“ е новият документален филм на режисьорката
Коментари Харесай

Нов филм за Станиславски разказва за неговата страст към живота

„ Станиславски. Страст за живот “ е новият документален филм на режисьорката Юлия Бобкова. В него тя показва именития съветски артист, режисьор, възпитател, теоретик и сценичен модернизатор през погледа на хората, учили се от него.

Водещи фигури в съветския и европейски актуален спектакъл – като Кирил Серебренников, Юрий Бутусов, Марина Брусникина, Лев Додин, Деклан Донелан и Кейти Мичъл – описват за въздействието, което е оказал Константин Станиславски върху личната им работа и върху историята и развиването на театъра като цяло.

Сюжетната линия на кино лентата се води „ по системата на Станиславки “ –словосъчетание, трансформирало се в синоним на майсторство и изчерпателност. Филмът изследва работния развой върху ролята, построен от съветския занаятчия на театъра и заложен в неговата система за актьорска игра. Системата есъздадена при започване на 20 век, само че се трансформира в извънредно авторитетна методология, която и до през днешния ден се употребява от театрални академии и школи по целия свят и има хиляди почитатели. Тя е основополагаща както за театралния натурализъм, по този начин и за психологическия. Неслучайно в облика на Станиславки, показан от ярките театрални режисьори, които вземат участие във кино лентата, откриваме персона, надълбоко разчувствана от концепцията за човешкото създание.

Съвременният спектакъл се основава на теориите на Станиславски, които той показва и в книга – „ Работа на артиста над себе си “. Те са значими както за режисьорите, повлияни от неговата система, по този начин и за тези, които вършат смелия опит да избягат от нея. Да четеш Станиславки, да слушаш за него и да го гледаш обаче се оказва потребно и за всеки един човек, който не е професионално привързан с театъра. Причината е доста елементарна – той проповядва пристрастеност към живота и учи човек по какъв начин да пояснява страстите и възприятията си.

„ Станиславски. Страст за живот “ е филм, изработен със актуален инстикт върху облика на Станиславски, както като персона с богата биография и особености, по този начин и като значима театрална и културна фигура, счита Асен Терзиев, селекционер на платформата „ Световен спектакъл в София “, в границите на която довечера, 21 юли, от 19 часа в Дома на киното ще бъде прожектиран документалният роман на съветската режисьорка Юлия Бобкова.

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР