Стандартната пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система се

...
Стандартната пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система се
Коментари Харесай

Най-предпочитаната втора пенсия - средно 284 лв.

Стандартната пожизнена пенсия от втория дирек на пенсионната система се движи към минимума, а разсрочените заплащания се възнамеряват към максимума. Много малко българи от първите кохорти на промяната са натрупали задоволително в самостоятелните си партиди, с цел да разчитат на пожизнени заплащания от тях. Мнозинството от новите пенсионери търсят по-кратки интервали на заплащане, само че пък с по-високи месечни суми.

Това демонстрират първите публични резултати за етапа на погашение от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Тя настъпи предишния септември и за пръв път в осигурителната статистика на КФН има данни за заплащанията от фондовете за пожизнени пенсии и за разсрочени заплащания. Това са два нови типа фондове във втория дирек, основани за пръв път предходната година за етапа на погашение. Първите данни покриват интервала от септември до декември 2021 година

За този интервал новоотпуснатите пенсии от деветте частни фонда са общо 270. Пожизнените пенсии от втория дирек могат да бъдат три типа. Класическата пенсия е пожизнена без спомагателни условия, само че и без право на заместничество. Човек би имал право на нея, в случай че спестеното от осигуровки му подсигурява пожизнено най-малко 15% от минималната пенсия (45 лева към началото на интервала, а в този момент към този момент 55,50 лева.) на месец.

Още преди действителното погашение на първите пенсии се очакваше, че този тип пенсии по-скоро ще са необичайност, защото дребен % обезпечени пред пенсия имат такива огромни натрупвания в партидите си. Тези прогнози се удостоверяват от данните. Според тях през първите три месеца на етапа на погашение (септември-декември 2021 г.) са отпуснати едвам осем пожизнени пенсии без спомагателни условия. Очаквано, те са от фондовете с максимален пазарен дял и най-дълга история - " Доверие " (6) и " Алианц " (2).

На този стадий междинните размери на заплащанията не споделят съвсем нищо за трендовете, защото броят на пенсионерите е прекомерно дребен, а и в деяние са прекалено много самостоятелни фактори, само че въпреки всичко междинният размер на този тип пожизнена пенсия е 56,04 лева, като в този диапазон бяха и прогнозите.

От другите два типа пожизнени пенсии по-популярна е тази, която подсигурява по-висока месечна сума - пожизнена пенсия, включваща разсрочено заплащане. При този артикул човек първо получава разсрочено заплащане до навършване на избрана възраст, а по-късно минава към пожизнена пенсия. 203 пенсионери получават такава пенсия, като ги има и в деветте фонда. Средният размер на пенсията им е 224,54 лева

За съпоставяне, третият тип пожизнена пенсия - с интервал на обезпечено заплащане, е непосредствен по междинен размер на първия тип, 58,82 лева Този вид са избрали 59 души.

Доста по-различна е картината при фондовете за разсрочени заплащания. С подобен тип заплащане от втория дирек са се пенсионирали 1863 души през интервала септември-декември 2021 година, а междинният размер на заплащането е 284,27 лева, което демонстрира, че хората търсят метод да вземат по-високи суми, въпреки и за по-кратък интервал. Най-масовият тип заплащане е за интервал от 1 до 3 година - определено е от 1241 души. С остатъчен интервал до 1 година са 543 заплащания, а за над 3 година - 79. Тук сумите също са лимитирани - сред 15% и 100% от минималната пенсия, т.е. сред 45 и 300 лева към интервала на статистиката (между 55,50 и 370 лева сега).

 

УВЕЛИЧЕНИЕ

От 1 април вторият дирек направи и първа актуализация на изплащаните суми. Подробности оповестиха от " Доверие ". Актуализацията се извърши с 50 на 100 от превишението на осъществената на годишна база рентабилност през интервала от 04.10.2021 година до 31.03.2022 година, в това число, над техническия лихвен %, въз основа на който е изчислен размерът на отпуснатите заплащания. За пожизнените пенсии доходността е 19,58%, т.е. актуализацията е с към 10%, а за разсрочените заплащания доходността е 28,79%, т.е. нарастването е с към 14%.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР