Станалата доктор с плагиатство в особено големи размери бивша министърка

...
Станалата доктор с плагиатство в особено големи размери бивша министърка
Коментари Харесай

Безпрецедентен скандал с бишва министърка! Няма да повярвате какво реши съда за Везиева

Станалата лекар с плагиатство в изключително огромни размери някогашна министърка Даниела Везиева да резервира образователно-научната си степен макар преписването, постанови Административният съд в Русе.
Той не оспорва плагиатството – открито от единствения законен орган, който може да направи това: Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и науката. Съдия Вилиана Върбанова обаче заключава, че зам.-министър не може да разпореди осъществяването на инспекция за плагиатство (нищо, че законът не го забранява), че това може да стори само министърът и по този начин обезсилва всичко последвало от заключенията на КАЕ, предава Блиц.
Въпросният зам.-министър дава отговор за висшето обучение и е оправомощен със заповед на министъра да разпорежда точно такива инспекции, само че съдът опонира, че министърът не е имал правото да прави това.
Съдът хвърля сянка на подозрение и върху правомерността на самото решение с забавен мотив. Правораздавателят приема, че щом някой си е разрешил да призове обществено Везиева сама да се откаже от получената с плагиатство докторска степен, значи той се намира в спор на ползи.
Отправилият апела е проф. доктор Николай Слатински – един от арбитрите, избрани от Комисията по академична нравственос ревизират за плагиатство труда на Везиева. Според съдийката неговите обществени отвращение и апел са опорочили цялото решение на КАЕ и то би трябвало да се анулира.
С тези и други причини арбитър Върбанова отсъжда в интерес на жалбоподателката Везиева – министър на стопанската система във второто служебно държавно управление с министър председател Стефан Янев (септември-декември 2021 г.), назначено от президента Румен Радев.
Съдът анулира заповедта на началника на Националния боен университет „ Васил Левски “ (където Везиева става доктор) от 23 септември 2022 година, с която се лишава докторската ѝ степен, а дипломата ѝ се афишира за невалидна.
Заповедта на началника на НВУ е издадена по искане на министъра на образованието и науката (тогава той е актуалният ротационен министър-председател Николай Денков) на база отчета на КАЕ, съгласно който Везиева е неоспорим плагиат (не единствено Слатински, всички арбитри откриват това).
Съдебното решение в интерес на Везиева от 17 май 2023 година слага военния университет в патова обстановка. По закон началникът му е задължен да лишава докторските степени, добити с плагиатство.
Заповедта му е изрядна и цели осъществяване на това законово условие, само че се анулира поради друга заповед – на зам.-министър на образованието към КАЕ да извърши инспекция за плагиатство.
Тази първа заповед обаче въобще не е предмет на оборване по делото, а съдът отхвърля настояването да конституира Министерството на образованието като заинтригувана страна. Така нито МОН може да се отбрани, нито това може да стори началникът на военния университет.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР