Стачни действия засягат функционирането на почти една трета от атомните

...
Стачни действия засягат функционирането на почти една трета от атомните
Коментари Харесай

Почти една трета от френските ядрени реактори са засегнати от стачки

Стачни дейности засягат действието на съвсем една трета от атомните реактори на Франция, съобщи Българска телеграфна агенция. Това забавя поддръжката на доста от тях в миг, в който френската енергийна група Е Де Еф (EDF), оперираща всички френски нуклеарни енергоблокове, се стреми бързо да приведе в подготвеност спрените реактори преди задаващата се зима. Това заяви Ройтерс, базирайки се на представител на френската Национална федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT).

Дори и без усложненията поради стачките, електрическата енергия във Франция, генерирана от нуклеарни централи, се предвиждаше да доближи 30-годишен най-малко през актуалната година. Като аргументи за прогнозата си специалистите акцентираха рекордния брой спирания на реактори поради проблеми с разяждане и планувани прекъсвания за поддръжка.

Електроснабдяването във Франция бе в допълнение наранено през последните няколко седмици, защото локалният браншови синдикат провежда непрекъснати протестни дейности, целящи увеличение на възнагражденията за чиновниците в някои атомни електроцентрали.

20 от общо 56 френски реактора са били наранени от стачките, заради което поддръжка на 17 от тях бе забавена, е споделила пред Ройтерс Виржини Ноймайер, представител на Националната федерация на работещите в мините и енергетиката. Около 16,3 % от всички чиновници във френския нуклеарен бранш са се включили към стачките, съгласно следената от страната компания Е Де Еф.

Неин представител е съобщил, че тази заран за първи път от 2008 година е подписано съглашение сред всички синдикати в енергийния и газов бранш на страната. Предстои да се проведат договаряния сред профсъюзите и Е Де Еф, като се чака първата среща да се организира на следващия ден.

По-рано електропреносният оператор Ер Те Е (RTE) предизвести, че продължителните стачки, забавящи още повече рестартирането на реакторите, могат да имат " тежки последствия " за доставките на електрическа енергия през зимата.

Говорителят на Е Де Еф е удостоверил, че стачките са забавили с 11 дни рестартирането на реактора " Катном-1 ", планувано за 1 ноември, както и с две седмици рестарта на реактора " Круас-2 ", и с три седмици на " Трикастен-3 ". Под седмица ще продължи забавянето на дейностите по рестартиране на реакторите " Бюже-4 ", " Круас-3 " и " Дампиер-3 ".

Операциите по поддръжка на реакторите, които сега са затворени поради друга от стачките причина, не престават, съобщи през вчерашния ден представител на Е Де Еф.

Стачните дейности на френските чиновници в енергетиката са част от национална стачка, която засегна железопътния превоз, учебните заведения и разнообразни други браншове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР