Стабилното развитие на Европейския съюз зависи и от стабилността и

...
Стабилното развитие на Европейския съюз зависи и от стабилността и
Коментари Харесай

Радев: Стабилното развитие на ЕС зависи и от стабилността и сигурността на Балканите

Стабилното развиване на Европейския съюз зависи и от стабилността и сигурността на Балканите. Затова и страните от района се нуждаят от повече принадлежности в поддръжка на районното съдействие. “ Това сподели президентът Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха на държавните и държавни ръководители на страните участници в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.

„ Като най-ефективен инструмент в тази тенденция президентът открои процеса на разширение на Европейски Съюз, който има голям принос за одобряване на демократичните правила, върховенството на правото, спазването на човешките права, свързаността, основаването на нов капиталов климат в целия район и на стопански вероятности. „ Дали ще успеем да се възползваме като район от тези благоприятни условия зависи единствено от нас “, акцентира Радев.

По думите му пред БНР Северна Македония отбелязва добър прогрес

Държавният глава подсети, че енергийната рецесия в резултат на войната на Русия против Украйна е засегнала тежко Югоизточна Европа и е трансформирала в нужда обединяването на напъните, както и на ресурсите на обособените страни. Постигнатото от България от началото на рецесията – въведеният в употреба интерконектор с Гърция и предстоящото довеждане докрай на интерконектора със Сърбия до края на т.г., достъпът до терминалите за полутечен газ и газопреносните мрежи на Гърция и Турция, както и самодейността „ Solidarity ring ” за повишен транспорт на природен газ от Азербайджан към Европа, е действителна стъпка към енергийната диверсификация освен за страната ни, а за целия район. Президентът означи и приноса на страната ни за превъзмогването на енергийната рецесия в прилежаща РСМ посредством експорт на електрическа енергия, както и за изработването на финансов механизъм от Европейската комисия в поддръжка на страните от Западните Балкани.

Снимка: bTV

„ Затова свързаността е ключът към стабилността и икономическия разцвет на Югоизточна Европа “, акцентира Румен Радев. Държавният глава уточни също по този начин, че свързаността е и опция за свободно другарство, за схващане на културния код на народите на Балканите, за взаимното им приемане. Във връзка с това президентът прикани и за ускореното създаване на транспортните коридори, които свързват обособените страни в Югоизточна Европа и които от дълго време чакат своята реализация, като транспортен кулоар №8.

Голямото значение на разширението на районната цифрова инфраструктура, която придвижва „ стоката на бъдещето “ - информацията, също беше посочено от президента. Румен Радев акцентира, че е извънредно време страните от района, които имат стратегическо разположение и свързват Европа и Азия, да употребяват оптимално изгодите, в това число и в региона на информацията.    

В изявлението си на срещата на върха президентът изрази и готовността на страната ни да бъде хазаин на районната самодейност през 2025-2026 година, тъй че в София да бъде маркирана и 30-годишнината на формата за политически разговор и съдействие, сътвори по самодейност на България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР