Стабилността на България се крепи главно на валутния борд. Едно

...
Стабилността на България се крепи главно на валутния борд. Едно
Коментари Харесай

Софиянски обясни как доходите на българите могат да скочат двойно

Стабилността на България се крепи основно на валутния ръб. Едно държавно управление с повече отговорност и предпочитание обаче би го отменило. Това сподели в предаването " Лице в лице " по bTV някогашният кмет на София и длъжностен министър председател Стефан Софиянски.

За еврозoната страната ни има две благоприятни условия – да влезе с валутен ръб или да анулира борда, като предприеме някои стъпки. Аз съм за втория вид. Това дава независимост на България да дефинира курса към еврото, дава по-големи благоприятни условия на стопанската система, банките и анулира рестрикции, които бордът е въвел, съобщи Софиянски. Ако България реши да влезе в еврозоната с валутен ръб, това е обикновен, отегчителен вид. Ще влезем с два лв. за евро и ще продължим с този ритъм на развиване – последни в Европейския съюз, акцентира някогашният длъжностен министър председател.

По думите му влизането в еврозоната е развой, който ще отнеме най-малко 2-3 години. Служебното държавно управление на Герджиков беше готово да вкара страната ни в еврозоната, само че го стопираха. За страдание, политическите сили нямаха единодушие по това, съобщи Софиянски. Политическото измерение на влизането в еврозоната е, че влезем ли в в нея, ставаме неразделна част от Европа. Срещу това явно има задръжки от страна на националистите, на евроскептиците, на Българска социалистическа партия. ГЕРБ също до момента се въздържаше от тази стъпка, хубаво е, че в този момент я предприе. За мен политически е наложително да влезем в еврозоната, уточни Стефан Софиянски.

Той посочи, че предлага да се работи върху разновидността България да излезе от валутния ръб, да понижи еврото, т.е. курсът да бъде един лев за едно евро. По този метод елементарният човек печели, приходите му се качват два пъти. Основа роля тук играе държавната банка, валутният запас и държавната политика. Този вид е в услуга на елементарния човек, само че мощно затруднява бизнеса. Ролята на политиците е да създадат по този начин, че да се покачат доста приходите на хората, без това да спъва бизнеса.

Това е изцяло допустимо при една авторитетна и добра политика на българската страна, разяснява Софиянски. Ако покажем на Европа, опцията за съблюдаване на избран курс, влизането е леко. Но би трябвало да сме готови. Хората, които ръководят България обаче към този момент не съумяват да убедят Европа, че сме подготвени.

Българското държавно управление би трябвало да има самочувствието и суверенитета, че то взема решенията. Бойко Борисов и държавното управление му не са мощно държавно управление – те се въздействат от хората, сподели някогашният длъжностен министър-председател. Смятам, че би трябвало да основем един публичен комитет за въвеждането на еврото в България. Той би трябвало да има политическата функционалност да изиграе ролята на просветник и да приготви бизнеса и елементарния човек за влизането в еврозоната, сподели още Стефан Софиянски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР