Срокът на експлоатация на Международната космическа станция приключва. Русия вече

...
Срокът на експлоатация на Международната космическа станция приключва. Русия вече
Коментари Харесай

Китай, Русия и Америка: Студена война в студен космос

Срокът на употреба на Международната галактическа станция завършва. Русия към този момент разгласи скорошното си отдръпване от плана и началото на основаването на модул за нова орбитална станция. Китай също се засилва - той възнамерява да приключи построяването на китайската галактическа станция още до края на тази година. Авторът Гордън Чанг, разказвайки в Newsweek за проектите на РФ, Китай и Съединени американски щати, е уверен, че в космоса пламва същинска студена война.
Тази седмица китайската ракета Changzheng 5 би трябвало да излети в космоса от космодрума Wenchang. Ако всичко върви добре, тя ще изведе 22-тонния модул Tianhe (Тянхе) в нискоземната орбита. Това ще бъде първият от трите модула, които ще образуват гръбнака на третата галактическа станция в Китай. Тя ще може по едно и също време да побере три " тайконавта ". Първата партида от тях би трябвало да дойде в орбита през юни.
Китай възнамерява да изстреля 11 ракети в космоса преди края на годината, с цел да приключи построяването на Китайската галактическа станция (КKS). По отношение на масата галактическата станция ще бъде шест пъти по-малка от Международната галактическа станция (МКС), която е в орбита от 1998 година
Китай също възнамерява да пусне модул с оптичния телескоп Xuntian, който ще бъде с размерите на Хъбъл, само че ще има 300 пъти по-голямо зрително поле. Той ще се намира единствено на няколкостотин километра от KKS.
Москва също се занимава интензивно с работа в космоса. Този месец съветската телевизия, базирайки се на вицепремиера Юрий Борисов, заяви, че Русия ще се отдръпна от програмата на МКС през 2025 година. Москва твърди, че тази станция, единствената останала в орбита, е извънредно рискова.
Освен това Дмитрий Рогозин, началник на държавната корпорация за галактически действия „ Роскосмос “, разгласява видео в Telegram предходната седмица, в което съобщи: „ Вече се работи по основаването на първия базов модул за новата съветска орбитална станция. Този модул ще бъде пуснат през 2025 година ”
МКС е един от най-забележителните взаимни планове сред Русия и Съединени американски щати през последните години, тъй че отводът на Москва е доста алегоричен.
По един или различен метод Русия няма да работи сама. Със подозрение за бъдещето на МКС заради съвсем изчерпването на ресурса й, може да има „ пропуск в галактическите станции “, както сподели водещият на токшоуто Джон Бачелор тази седмица. Китайската галактическа станция е издигната с план за повече от 10 години употреба.
И това не е единствената допустима празнота. Китай и Русия имат огромни галактически проекти. Миналия месец те подписаха съглашение с отворен край за създаване на една или повече лунни проучвателен станции на повърхността на Луната, в нейната орбита или и двете. На 23 април на съвещанието на Комитета на Организация на обединените нации за мирното потребление на галактическото пространство Китай и Русия поканиха и други страни да вземат участие в основаването и употребата на Международната научна лунна станция. По-рано Роскосмос отхвърли предлагането на НАСА да взе участие в сходна лунна задача.
Студената война в студеното галактическо пространство се задава бързо. Китай със своите упоритости и пари и Русия със своите технологии се сплотяват, с цел да провокират Съединени американски щати. Тези страни могат да заемат господстващо състояние, изключително в случай че съумеят да привлекат и други страни за присъединяване в плануваните галактически стратегии.
По-специално Китай сигурно ще се опита да притегли непознати сътрудници на своя страна, с цел да откажат да вземат участие в работата на МКС под управлението на американците. Според Брандън Дж. Уайхърт, който неотдавна написа книга „ Победа в космоса. Как Америка да остане свръхдържава ”, в случай че Китай реализира триумф, тези страни ще „ стартират да трансферират технология към нея в огромен мащаб “. Според него, заради тези и други условия „ китайските галактически компании ще станат по-конкурентоспособни от американските, което значи, че най-важната инфраструктура, поддържаща човешките действия в космоса, може да стане не американска, а китайска “.
Тъй като китайската галактическа стратегия се ръководи от армията на страната, съдействието на Пекин с Москва наподобява още по-опасно. Например изданието Weichert отбелязва, че китайската галактическа станция ще има лазер. Пекин твърди, че лазерът е нужен за заличаване на блуждаещи астероиди и галактически парчета, които съставляват опасност за орбиталната станция. Това обаче са оръжия с двойна приложимост и могат също да унищожат спътници на други страни.
 НАСА приготвя сонда за проучване на хелиосферата на Слънцето НАСА приготвя сонда за проучване на хелиосферата на Слънцето
Изследване, финансирано от НАСА, приготвя изстрелването на сонда, която да изследва хелиосферата - тази защитна обвивка, която спуска н...
Ричард Фишър, който работи във Вирджиния в Международния център за оценка и тактика, сподели пред Newsweek, че модулът, плануван да бъде изпратен на KKS, може да се употребява за предпазване на оръжия и вероятно за нанасяне на удари по Земята от орбита.
В последна сметка Китай може да построи две галактически станции. Експертът от американската войска Фишер оповестява, че по време на Международния конгрес по астронавтика през 2014 година китайски източник му е споделил, че Пекин мисли за по-голяма станция от " второ потомство ". По думите му сходни проекти са напълно разумни, защото ракетата-носител Changzheng-9 ще бъде въведена в употреба през идващото десетилетие.
Китай има и други стратегии, които демонстрират неговия ангажимент за превъзходство в космоса. Например той възнамерява да сътвори „ мега-съзвездие “ от 12 992 спътника, които ще се конкурират със сателитната система Starlink на SpaceX. Ако Китай успее, само че Илон Мъск - не (на компанията му се опълчват от регулаторите и конкурентите), Пекин евентуално ще се възползва от преобладаващата позиция в информационните системи 5G и 6G.
В момента американският закон постанова съществени ограничавания върху съдействието с китайската галактическа стратегия и доста членове на научната общественост са възмутени от тези сурови забрани, в това число НАСА. Триша Лароуз от университета в Осло неотдавна попита Scientific American: „ Кога ще спрем да преглеждаме разликите си и ще се съсредоточим върху общите позиции? “
Китай е доста явен, че е подготвен да си сътрудничи с учени от целия свят. Пекин даже дава на своите галактически станции привлекателни имена. Първият модул се назовава " Tianhe ", което значи " Небесната естетика ". Вторият и третият съществени модули са наречени " Wentian " и " Mentian " ( " Небесен поход " и " Небе на фантазиите " ).
 Марсокоптерът на НАСА с нов връх на Червената планета (ВИДЕО) Марсокоптерът на НАСА с нов връх на Червената планета (ВИДЕО)
По време на третия полет устройството Ingenuity доближи скорост от 2 метра в секунда и се отдалечи от марсохода Perseverance на 50 мет...
Колко благо!
Китай назовава своя марсоход " Zhuzhong ". Китайската новинарска организация Синхуа изяснява, че това е богът на огъня, като чжу значи положителни пожелания, а жун значи интеграция. Но китайските публични медии не споделиха нито дума, че Чжужун е и богът на войната и богът на Южнокитайско море.
Южно Китайско море? Вселената е океанът, Луната са островите Diaoyu, а Марс е остров Huangyan, сподели ръководителят на китайската лунна стратегия Йе Пейджиан през юли 2018 година Huangyan е китайското име на плитчината Скарбъро. Скарбъро се намира в Южнокитайско море и Пекин към този момент взе този риф от Филипините.
За страдание Zhuzhong е намек за това, което Китай ни е запазил в космоса.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР