Срещите с приятели ни печелят десетилетие отгоре.1. Защити своето ДНКС

...
Срещите с приятели ни печелят десетилетие отгоре.1. Защити своето ДНКС
Коментари Харесай

8 трика за 100 години живот

Срещите с другари ни печелят десетилетие от горната страна.

1. Защити своето ДНК
С придвижване на възрастта краищата на нашите хромозоми, наречени теломери, стават все по-къси. А това ни прави по-уязвими към другите заболявания. Дори да си мислим, че няма какво да се направи, последните проучвания демонстрират друго. Според изследване, измененията в метода ни на живот могат да подсилят ензим, който усилва дължината на теломерите. Други проучвания пък сочат, че с диета и физически извършения можем да защитим теломерите ни. Така че със здравословни привички можем да забавим стареенето, и то – на клетъчно равнище.

2. Бъди безкористен
Според изследване един от най-хубавите способи да живеем дълго е като се стремим да бъдем добросъвестни персони. Защото тези хора се отличават с неизменност и внимание към детайла и вършат повече неща в грижата за своето здраве. Освен това те вършат такива избори в живота си, които им носят по-стабилни връзки и по-добра кариера.

3. Създавай другарства
Ето че науката ни дава още една причина да бъдем признателни за приятелите, които имаме, тъй като те могат да ни оказват помощ да живеем по-дълго. Австралийски откриватели са разкрили, че хората с повече обществени контакти живеят най-малко 10 година повече от тези с дребен брой другари. Анализ на резултати от 148 изследвания също демонстрира, че има връзка сред многочислените другарства и дълголетието.

4. Спри да пушиш
За никого не е загадка, че отводът от цигарите може да удължи живота ни, само че с какъв брой може да ни изненада. Според английско проучване, в случай че спрем да пушим, до момента в който сме на 30 година, ще живеем по-дълго с цяло десетилетие. Отказът от нездравословния табиет на 40, 50 или 60 година пък ще ни подари надлежно по още 9, 6 и 3 година живот.

5. Спазвай средиземно-морска диета
Тази диета е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин и риба. А проучване, в което вземат участие повече от половин милион души, сочи впечатляващите изгоди от спазването й. Според резултатите от него, средиземноморската диета понижава доста риска от метаболитен синдром, който е композиция от затлъстяване, нараснали кръвна захар и кръвно налягане. Освен това този вид хранене ни пази от сърдечно-съдови болести и диабет.

6. Бракувай се
Редица проучвания потвърждават, че женените хора са склонни да надживеят необвързаните. Изследователите изясняват този факт със сигурността, която ни носи бракът в психически и стопански аспект. Оказва се, че освен женените сега, само че също по този начин разведените и овдовелите надживяват тези, които в никакъв случай не са встъпвали в сватбен съюз.

7. Отслабни
Ако сме с наднормено тегло, отслабването ще ни избави от диабет и сърдечно-съдови болести. Освен това мазнините в коремната област са извънредно нездравословни за здравето ни и е добре да се съсредоточим върху стопяването им. За задачата би трябвало да хапваме повече богати на фибри храни и постоянно да вършим извършения.

8. Пийвай си, само че с мярка
Хората, които пият в умерени количества, по-рядко имат проблеми със сърцето, в сравнение с тези, които в никакъв случай не близват алкохол. Но би трябвало да имаме поради, че злоупотребата с алкохола покачва кръвното налягане и може да ни донесе още куп здравословни проблеми. Препоръките на Американската сърдечна асоциация са, в случай че си пийваме, то да е по едно пиво дневно за дамите и по 1-2 на ден за господата. Разбира се, виното е най-хубавият балсам за дългоденствие. Ако не пием обаче, не е добра концепция да започваме – въпреки всичко има доста други способи да предпазим сърцето си.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР