Срещите между първия дипломат на Китай Ван И и президента

...
Срещите между първия дипломат на Китай Ван И и президента
Коментари Харесай

Москва-Пекин: Какви са целите на Китай, предлагайки план за край на конфликта в Украйна?

Срещите сред първия посланик на Китай Ван И и президента Владимир Путин, както и външния министър Сергей Лавров и секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев на 21-22 февруари, означиха увеличение на двустранните съвещания преди визитата на президента Си Дзинпин в Русия. Очаква се през април след края на извънредно значимия пленум на Централен комитет на ККП и сесията на Народното събрание (ВСНП), отдадени на рокадите в управлението на Китай.

Максимално вероятното доближаване на позициите на Москва и Пекин по украинската рецесия е отразено в оповестената на 24 февруари китайска самодейност за нейното разрешаване. За първи път Пекин пое външнополитическа самодейност в постсъветското пространство, прилагайки правилата на най-новата теория за „ световната сигурност “. Няма изключения и към този момент покрива целия свят.

Сред 12-те точки от изказването на външното министерство (първоначално се предполагаше, че авторството е на Си Дзинпин) единствено една звучи двусмислено - за зачитането на суверенитета и териториалната целокупност. Да, и тя очевидно е подбудена от съображения за битката против сепаратистите в Тайван.

Останалите оферти отразяват обективните условия за преустановяване на военните дейности: края на Студената война, преустановяване на доставките на оръжие, анулация на глобите, хуманно отношение към пандизчиите...

Предлагайки проект за преустановяване на спора в Украйна, Китай изхожда от разбираемото предпочитание да консолидира новия си световен статут. Освен това удължаването на военните дейности е належащо на Съединени американски щати освен за обезкървяване на Русия, само че и с цел да завоюват време в подготовката на сходен спор с Китай.

Този спор може да стартира освен към Тайван. Евентуална победа на Гуоминдана на президентските избори през 2024 година може да потуши това огнище на война. То ще бъде сменено от спор с Филипините за островите в Южнокитайско море. Наскоро бяха подписани документи за обновяване на военното съдействие сред Вашингтон и Манила и се основават нови бази. Появява се залог на държавното управление на Маркос в името на превръщането на страната в база за антикитайски дейности.

Инициативата на Китай незабавно беше отхвърлена от уредниците и основните съучастници на военната случка. Тя не без съображение се смяташе за удобна за Русия. Но Москва е изцяло удовлетворена от актуалната позиция на Пекин във връзка с Украйна, както на думи, по този начин и на каузи.

Надеждите за началото на директна военна поддръжка се показват най-вече измежду елементарни хора или едва осведомени специалисти. Смятам, че главната форма на поддръжка от страна на Китай се състои, преди всичко, в отклоняването на вниманието и военните запаси на Съединените щати към „ Тайванския плацдарм “.

Второ, като отплата за загубите от икономическите наказания на Запада. Без тези форми на поддръжка ситуацията на Русия би било доста по-лошо.

Сред съветските елити и обществото като цяло нараства разбирането за значимостта на укрепването на връзките с Китай. Остатъчното съмнение към желанията на Пекин понижава както в патриотичните кръгове, по този начин и в прозападно настроените в последно време пластове на интелигенцията, в това число интернационалните специалисти.

Общуването ми с водещи и участници в аналитични излъчвания по радиото и малкия екран сподели техните компликации в разбирането на китайските действителности, особеностите на доближаването сред Москва и Пекин. Следвайки инструкциите " от горната страна ", даже скорошните злобари " се смениха в придвижване " и приказват в поддръжка на този развой.

В същото време нашите интернационалните експерти са най-вече експерти по Америка и имат малко знания по китайски тематики. В доста аналитични стратегии полемиката за Китай се реалокира допустимо най-бързо, преминавайки към ясната обстановка в Америка и Европа. Сред водещите стратегии няма нито един експерт по Китай или Изтока като цяло. Дори не всеки може вярно да произнесе името на китайския водач.

Сред елементарните хора престижът на Китай пораства, не на последно място заради появяването на от ден на ден и повече нови артикули, чието качество е изцяло съответстващо на западните, попаднали под наказания.

Приблизително същата е обстановката и в самия Китай. Там „ не се предлага “ да се подлага на критика Русия. Ветераните от битката против „ руския социалимпериализъм “ остаряха и се успокоиха. През последните година-две интернационалистите, възпитани през десетилетията на китайско-американския „ брак по сметка “, също се „ преобуха “ и започнаха да поддържат политиката на партията и държавното управление и да подлагат на критика „ американски хегемонизъм “. Пекин не поставя систематични старания за премахване на антируските предубеждения. Подкрепата за дейностите на Русия в Украйна остава на много високо равнище.

Разбира се, в другите области на руско-китайското съдействие има разнообразни триумфи и проблеми. Може би най-високо равнище на взаимно съгласие се следи на равнище държавни ръководители, както и на ведомствата по защита и сигурност. В региона на стопанската система и търговията през миналата година бяха реализирани нови триумфи. Те могат да бъдат даже по-големи, само че се стопират от тапи и проблеми с междубанковите разплащания.

Допълняемостта на двете стопански системи стана изключително явна в подтекста на глобите против Русия и идните нови наказания против Китай. В допълнение към напъните на " естествените монополи ", желанието за търговия с Поднебесната империя все по-ясно се демонстрира в районите на Русия, които създават зърно, храни и минерали.

Големи очаквания се разпореждат на студенти и туристи от Китай. Да се надяваме, че идната среща сред Владимир Путин и Си Дзинпин ще отстрани пречките и ще открие нови благоприятни условия, и то освен в стопанската система и търговията.

През годината, която измина от обстойния диалог сред двамата президенти и двамата главнокомандващи на 4 февруари 2022 година в Пекин, западният напън върху Русия и Китай видимо се ускори. В американския хайлайф нараства разбирането за самоубийствената битка на два фронта, против Русия и Китай по едно и също време: „ Боливар не може да издържи двама “.

Все по-често се чуват апели да се опитат да разделят Москва и Пекин, да се съсредоточат върху основния противник на „ блестящия град на хълма “.

Междувременно смяната в курса на Съединени американски щати за въздържане на Китай е съвсем невъзможна. В допълнение към изпреварващите темпове на икономическо развиване се добави идеологическа борба. Напредъкът на дълготрайната идея за „ основаване на нов модел на човешка цивилизация “, както и неотдавнашното оповестяване на уникалността на „ китайската рационализация “ и отводът да се следват западните пътища на развиване, е несъвместимо с доктрината за „ международен ред “ съгласно американските правила.

Укрепването на социалистическите правила във вътрешната и външната политика на Китай е недопустимо за де факто държавнообразуващите основи на либерално-капиталистическата идеология на Америка и целия Запад.

По отношение на Русия Съединени американски щати могат да подхващат умиротворяващи стъпки, с цел да я обезвреждат в непримирима борба с Китай. Киев ще извърши всяка заповед от Вашингтон. Брюксел и огромните спътници ще минат с облекчение към ново " разведряване ". Източноевропейските деятели просто ще бъдат отстранени.

Трябва да изберете по-малката от двете несгоди. Руската икономическа мощност отстъпва на американската. Москва към този момент не предизвиква световни идеологически доктрини или различни геостратегически планове. В опит да се повлияе на Кремъл е допустимо да се заложи на бизнес кръгове, които преди този момент са взели участие в търговски и индустриални вериги със Запада и са претърпели загуби от глобите.

Тези пластове на интелигенцията, които са взели участие в съдействие посредством дотации, стипендии, екскурзии, резервират двойно поданство, недвижими парцели и депозити, поддържат връзки с деца и други родственици в западните страни, могат да играят своята роля. През десетилетията на прозападна ориентировка тази каста се разрасна и е показана даже във висшите пластове на съветското общество, в това число в областта на държавната администрация, защитата и сигурността.

Готов съм да се обзаложа, че обичайна англосаксонска тактичност „ разделяй и владей “ този път ще се провали. Ключът към това не е толкоз в положителните връзки сред Владимир Путин и Си Дзинпин, които се развиват в продължение на 10 години срещи, диалози и осъществяване на договорености. Въпросът е в националните ползи, в ползите на сигурността, които постановат доближаване до синергия в изискванията на американската " война на два фронта ".

Посолствата и външните министерства на двете страни към този момент интензивно се приготвят за срещата в Москва. Посещението на Ван И у нас би трябвало да се преглежда като значим стадий от подготовката.Стартирането на „ украинската самодейност “, провеждането на цяла поредност от интернационалните мозъчни офанзиви в Пекин и усилването на медийните изявления в поддръжка на Русия приказват доста. От Си Дзинпин би трябвало да се чакат присъщи за него смели начинания, планове за дълготрайно съдействие. Путин също няма да остане дебитор. Москва и Пекин минават от " стратегическо партньорство " към " бойна съгласуваност ".

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР