Предлoжение предвижда да се забрани със закон стресът на работното

...
Предлoжение предвижда да се забрани със закон стресът на работното
Коментари Харесай

Предлагат да се забрани законово стресът на работното място, какви са причините

Предлoжение планува да се забрани със закон стресът на работното място.

Директива, ориентирана към унищожаване на напрежението на работното място , би трябвало да бъде приоритет за идната Европейска комисия, в случай че тя има съществени планове да усъвършенства психологичното здраве в Европа, предава уеб сайтът. Призивът е насочен  от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) по отношение на психосоциалните опасности на работното място по време на актуалната Европейска седмица на психологичното здраве, оповестяват от КНСБ.
 
Епидемията от стрес и прегаряне в Европа се задълбочава заради комбинацията от неприятно проведен труд, свръхнатоварване, очакване за непрекъснато разположение, несигурна работа и нови практики за наблюдаване от страна на работодателите и на работа под високо напрежение, припомнят от ЕКП.
 
През последния мандат Европейският парламент прикани Комисията да показа законодателство по отношение на психосоциалните опасности. ЕКП приканва за инструкция по отношение на психосоциалните опасности, както и за бърз прогрес в законодателния развой, който тече сега, за инструкция по отношение на работата от разстояние и правото на спиране.

Все още обаче няма законодателство на Европейски Съюз, отдадено на психосоциалните опасности, макар че:

– Натискът на времето или претоварването с работа са скочили от 19,5 % на 46% сред 2020 и 2022 година

– 44% от служащите са съгласни или изцяло съгласни, че изпитват повече стрес , обвързван с работата, вследствие на пандемията от Ковид 19, съгласно барометъра на EU-OSHA.

– Над 40% от случаите на меланхолия в Европейски Съюз и Обединеното кралство се дължат на психосоциални фактори на работното място.

– Хората, които постоянно работят от у дома, са шест пъти по-склонни да работят в свободното си време и два пъти по-склонни да работят 48 часа.

– По-малко от 40% от работните места в Европейски Съюз имат проекти за деяние за попречване на психосоциалните опасности на работното място.

– Европейската стопанска система губи 620 милиарда евро годишно единствено заради меланхолия, обвързвана с работата.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч разяснява: „ Стресът не може да бъде подценяван. Хората, които се грижат за работата си, постоянно не получават нужното време, съоръжение или поддръжка, с цел да я правят както би трябвало. За един преподавател или здравна сестра е стресиращо да не може да прави работата си по метода, по който знае, че би трябвало. Данните демонстрират, че не е изненадващо, че има голям скок на обвързваните с работата психологични проблеми. Тази седмица ще чуем доста доброжелателни думи за психологичното здраве от политиците, само че същинският тест за тяхната ангажираност ще бъде дали Европейски Съюз ще одобри инструкция за унищожаване на напрежението на работното място. “

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР